SECTION-5


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. Breast milk storage in a refrigerator is up to?

(a) 4 hours

(b) 8 hours

(c) 12 hours

(d) 24 hours

 

Ans: (d) 24 hours
   

 


Q12. Milk secreted following colostrum is…..

(a) Fore milk

(b) Hind milk

(c) Transition milk

(d) Mature milk

 

Ans: (c) Transition milk

 


Q13. Newborn with neonatal tetanus shows?

(a) Risus Sardonicus

(b) Opisthotonus

(c) Poor feeding and rigidity

(d) Trismus and lock jaw

 

Ans: (d) Trismus and lock jaw

 


Q14. All the following are normal manifestation in a new-born baby except

(a) Uneven head shape

(b) Respirations are irregular, abdominal, 30-60 bpm

(c) Positive moro reflex

(d) Heart rate is 80 bpm

 

Ans: (d) Heart rate is 80 bpm

 


Q15. Color codes used in IMNCI are….

(a) Green, Black, and Red

(b) Black, ash &Orange

(c) Blue, Black & Green

(d) Pink, Green & Yellow

 

Ans: (d) Pink, Green & Yellow

 


Q16. Correct regarding IMNCI is

(a) It aims to reduce under five morbidity and mortality

(b) It means integrated management of neonatal and childhood illness

(c) Pink, yellow and green are the color codes used in IMNCI

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q17. The thick yellow color breast milk secreted initially is….

(a) Colostrum’s

(b) Fore milk

(c) Hind milk

(d) Mature milk

 

Ans: (a) Colostrum’s

 


Q18. Moderate hypothermia in neonate is defined as an axillary temperature of

(a) <32°C

(b) <34°C

(c) 35 to 36.9°C

(d) 32 to 35.9°C

 

Ans: (d) 32 to 35.9°C

 


Q19. Cleaning of eyes need to be done in….Direction

(a) Middle to outer side

(b) Middle to inner side

(c) Inner canthus to outer canthus

(d) Outer canthus to inner canthus

 

Ans: (c) Inner canthus to outer canthus

 


Q20. Correct regarding fontanelle is

(a) Anterior fontanel closed at 18 months of age

(b) Posterior fontanel closed at 6-8 weeks of age

(c) Anterior fontanel known as bregma and posterior is lambda

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply