Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11
 

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1.  All the following are causes of neonatal jaundice except?

(a) Sickle cell anaemia

(b) β-Thalassemia

(c) G6PD deficiency

(d) Rh incompatibility

 

Ans: (a) Sickle cell anaemia

 


Q2. Apgar score system contains all of the following criteria except

(a) Respiratory rate

(b) Color

(c) Motor activity

(d) Heart rate

 

Ans: (a) Respiratory rate

 


Q3. After the closure ductus venousness is known as

(a) Ligamentum arteriosum

(b) Ligamentum venosum

(c) Fossa ovalis

(d) Bregma

 

Ans: (b) Ligamentum venosum

 


Q4. After the closure ductus arteriosus is known as

(a) Ligamentum arteriosum

(b) Ligamentum venosum

(c) Fossa ovalis

(d) Bregma

 

Ans: (a) Ligamentum arteriosum

 


Q5. After the closure foramen is known as

(a) Ligamentum arteriosum

(b) Ligamentum venosum

(c) Fossa ovalis

(d) Bregma

 

Ans: (c) Fossa ovalis

 


Q6. Connection between right atrium and left atrium in fetal life is known as

(a) Foramen ovale

(b) Ductus arteriosum

(c) Ductus venosus

(d) Arterial septal defect

 

Ans: (a) Foramen ovale

 


Q7. Post natal life closure of Foramen ovale occur because of….

(a) Decreased blood flow

(b) Shifting of pressures from right side to the left side of the heart

(c) Increased PO2

(d) Increased in oxygen saturation

 

Ans: (b) Shifting of pressures from right side to the left side of the heart

 


Q8. In the term APGAR ‘G’ stands for……

(a) Grunting

(b) Growth

(c) Gross

(d) Grimace

 

Ans: (d) Grimace

 


Q9. Which is the indicator of immediate estimate of the physical condition of the baby?

(a) New Ballard scale

(b) APGAR score

(c) Growth chart

(d) Health assessment

 

Ans: (b) APGAR score

 


Q10. Best site to demonstrate capillary filling in infants?

(a) Nail bed

(b) Sternum

(c) Ear lobule

(d) Great toe

 

Ans: (b) Sternum

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply