SECTION-4


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. Extremely low birth eight

(a) < 1000

(b) < 1500

(c) < 2500

(d) < 2800

 

Ans: (a) < 1000

 


Q62. Dose of Vitamin K in pre-term baby is ……

(a) 0.5 mg

(b) 1 mg

(c) 1.5 mg

(d) 2 mg

 

Ans: (a) 0.5 mg

 


Q63. Dose of Vitamin K in term baby is ……

(a) 0.5 mg

(b) 1 mg

(c) 1.5 mg

(d) 2 mg

 

Ans: (b) 1 mg

 


Q64. Patent ductus venousnes results in irregular transmission of blood between

(a) Pulmonary vein and superior vena cava

(b) Left umbilical vein and pulmonic vein

(c) Left umbilical vein and inferior vena cava

(d) Umbilical vein and superior vena cava

 

Ans: (c) Left umbilical vein and inferior vena cava

 


Q65. Patent ductus arteriosus results in irregular transmission of blood between

(a) Umbilical artery and inferior aorta

(b) Umbilical artery and pulmonic artery

(c) Pulmonary artery and aorta

(d) Atrium and aorta

 

Ans: (c) Pulmonary artery and aorta

 


Q66. After birth of a baby, breast- feeding should be started

(a) Within 2 hours

(b) Within ½ hours

(c) On second day

(d) After 1 week

 

Ans: (b) Within ½ hours

 


Q67. Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) was launched by WHO in the year of

(a) 1990

(b) 1991

(c) 1992

(d) 1993

 

Ans: (b) 1991

 


Q68. Commonly occurring accident among newborn babies?

(a) Road traffic accidents

(b) Falls

(c) Burns

(d) Poisoning

 

Ans: (b) Falls

 


Q69. Expressed breast milk can be stored in room temperature for how many hours?

(a) 4

(b) 8

(c) 16

(d) 24

 

Ans: (a) 4

 


Q70. Which of the following is not a component of Kangaroo mother care (KMC)?

(a) Skin to skin contact

(b) Supplementary nutrition

(c) Exclusive breastfeeding

(d) Early discharge and follow-up

 

Ans: (b) Supplementary nutrition

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply