SECTION-4


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q21. Varicella zoster cause….

(a) Chicken pox

(b) Pertussis

(c) Diphtheria

(d) Polio

 

Ans: (a) Chicken pox

 


Q22. Contraindicated vaccine in child with history of convulsions is……

(a) Diphtheria

(b) Pertussis

(c) Tetanus

(d) BCG

 

Ans: (b) Pertussis

 


Q23. 4 weeks old infant who never immunized earlier needs to be immunized with the following vaccines….

(a) BCG, OPV, Measles

(b) BCG, OPV, DPT

(c) BCG, DPT, measles

(d) BCG, OPV, Vitamin A

 

Ans: (b) BCG, OPV, DPT

 


Q24. True statement about DPT vaccine is

(a) Route of administration of DPT vaccine is IM

(b) DPT booster is given at 16-24 month

(c) It is a killed vaccine

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q25. WHO launched expanded program of immunization in the year of

(a) 1974

(b) 1978

(c) 1980

(d) 1982

 

Ans: (a) 1974

 


Q26. In India, last case of smallpox free in the year

(a) 1970

(b) 1975

(c) 1980

(d) 1982

 

Ans: (b) 1975

 


Q27.Go through the following statements related to vaccination and identify the false statement

(a) Administration of 2 live antigens-a minimum interval of 4 weeks is recommended, if not administered simultaneously

(b) Two or more killed antigens may be administered simultaneously or at any interval between the doses

(c) There is no minimum recommended time interval between two types of vaccines

(d) if not sure about the immunization status of the child all the vaccine recommended in the immunization schedule need to give from the beginning

 

Ans: (d) if not sure about the immunization status of the child all the vaccine recommended in the immunization schedule need to give from the beginning

 


Q28. World declared smallpox free in the year

(a) 1977

(b) 1980

(c) 1982

(d) 1985

 

Ans: (b) 1980

 


Q29. DPT vaccine should be stored

(a) -20°C

(b) 0°C

(c) 4-8°C

(d) 20°C

 

Ans: (c) 4-8°C

 


Q30. Method used for the transportation of vaccine from the site of production to the vaccination site by protecting its potential to provide immunity is known as

(a) Cold chain

(b) Vaccine carrier

(c) Transportation

(d) Cold box storage

 

Ans: (a) Cold chain

 

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply