SECTION-4


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. Site of lesion in polio is…

(a) Dorsal horn of spinal cord

(b) Ventral horn of spinal cord

(c) Spinal canal

(d) All muscles

 

Ans: (b) Ventral horn of spinal cord

 


Q12. DPT is contra indicated in?

(a) Family history of convulsions

(b) Acute respiratory tract infections

(c) Progressive neurological illness

(d) Mild diarrhea

 

Ans: (c) Progressive neurological illness

 


Q13. Following DPT immunization a child developed swelling and tenderness at the  injection site, a low-grade fever, and malaise. What is the appropriate nursing reaction?

(a) Ask the parents to take the child to emergency

(b) Educate them that this is occurring because of allergy to the vaccine

(c) This is the expected reaction and teach them how to manage

(d) In future avoid DPT injections to the child

 

Ans: (c) This is the expected reaction and teach them how to manage

 


Q14. Expanded Programme of immunization (EPI) Launched in India

(a) 1974

(b) 1978

(c) 1980

(d) 1982

 

Ans: (b) 1978

 


Q15. All are live vaccine except

(a) OPV

(b) BCG

(c) Measles

(d) TT

 

Ans: (d) TT

 


Q16. What all are the six killer diseases against which immunization provide protection?

(a) Polio, Diphtheria, Pertussis, Tetanus, TB, Measles

(b) Measles, Mumps, Rubella, TB, Polio, Hepatitis B

(c)  Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Hemophilus B, Polio

(d) Polio, Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Mumps

 

Ans: (a) Polio, Diphtheria, Pertussis, Tetanus, TB, Measles

 


Q17. Pentavalent vaccine provide protection against

(a) Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Hemophilus B

(b)  Polio, TB, Measles, Mumps, Hemophilus B

(c) Measles, Mumps, Rubella, TB, Hemophilus B

(d) Measles, Mumps, Rubella, Hepatitis B, Mumps

 

Ans: (a) Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Hemophilus B

 


Q18. Identify correct statement related to measles vaccine

(a)  Measles vaccine is stored at 2-8° C

(b)  Measles vaccine is a live vaccine

(c)  Immediately after administration of measles vaccine, immunity develops

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q19. Which of the following vaccine can be given to severely immunosuppressed HIV positive child

(a) DPT

(b) BCG

(c) Measles

(d) OPV

 

Ans: (a) DPT

 


Q20. Which of the following vaccine can be given to HIV positive child

(a) DPT

(b) Hepatitis B

(c) IPV

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply