PEDIATRIC NURSING MCQ

Section-1

 

 

Q21. The premature closure of the sagittal suture is called:    [AIIMS Raipur Grade -II 2017]

(a) Scaphocephaly

(b) Oxycephaly

(c) Acrocephaly

(d) Anencephaly

 

Ans: (a) Scaphocephaly

 


Q22. In the stages of growth and development, the infancy extends from:  [AIIMS Raipur Grade -II 2017]

(a) Birth to 4 weeks

(b) Birth to 1 year

(c) 4 weeks to 1 year

(d) 1 to 3 years

 

Ans: (c) 4 weeks to 1 year

 


Q23. What is the route of administration of MMR vaccine?  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) Subcutaneous

(b) Oral

(c) Nasal

(d) Intradermal

 

Ans: (a) Subcutaneous

 


Q24. The normal axillary temperature of a newborn is between which of the following ranges? [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) 40 to 42°C

(b) 30 to 32°C

(c) 32.5 to 34°C

(d) 36.5 to 37.4°C

 

Ans: (d) 36.5 to 37.4°C

 


Q25. Isolation period of a child with bacterial meningitis: 

(a) 12 hours after starting antibiotics

(b) 24 hours after starting antibiotics

(c) Till antibiotic course completion

(d) Till culture negative

 

Ans: (b) 24 hours after starting antibiotics

 


Q26. Which of the following vaccines is administered to the newborn within 12 hours of birth?

(a) Rubella

(b) Hepatitis B

(c) Rotavirus

(d) Measles

 

Ans: (b) Hepatitis B

 


Q27. With the ordinary stethoscope, the fetal heart sounds can be detected earliest between …weeks of pregnancy:  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) 6 to 8

(b) 18 to 20

(c) 24 to 26

(d) 8 to 10

 

Ans: (b) 18 to 20

 


Q28. What should be the size of the endotracheal tube for a newborn weighing 2,000 to 3,000 gm?  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) 4.0

(b) 3.0

(c) 2.5

(d) 3.5

 

Ans: (d) 3.5

 


Q29. At what age does a child normally develop ‘social smile’ milestone?  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) 12 weeks

(b) 4 weeks

(c) 16 weeks

(d) 8 weeks

 

Ans: (d) 8 weeks

 


Q30. A 3-year-old child cannot do:  

(a) Draw square

(b) Draw triangle

(c) knows gender

(d) Ride a tricycle

 

Ans: (a) Draw square

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 

Pediatric nursing MCQ

Section- 1 Section- 2
Section- 3 Section- 4
Section- 5 Section- 6
Section- 7 Section- 8
Section- 9 Section- 10
Section- 11  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply