SECTION-3


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q71. In cyanotic heart disease polycythaemia is a compensatory mechanism for:

(a) Tissue oxygen need

(b) Decreased blood volume

(c) More capillary refill time

(d) Hypertrophy of cardiac muscles

 

Ans: (a) Tissue oxygen need

 


Q72. In a child with right to left shunt which finding the nurse should except?

(a) Low BP

(b) Peripheral edema

(c) Elevated haematocrit

(d) Bounding pulse

 

Ans: (c) Elevated haematocrit

 


Q73. Confirmatory diagnostic test for Hirschsprung’s disease is…

(a) Invertogram

(b) Suction biopsy

(c) Abdominal CT

(d) Fiber optic mesenteric tube

 

Ans: (b) Suction biopsy

 


Q74. In post-operative period following repair of TOF important nursing intervention is to prevent:

(a) Diarrhoea

(b) Sneezing

(c) Hard stool

(d) Unnecessary movement

 

Ans: (c) Hard stool

 


Q75. Postoperative position following cleft palate repair is:

(a) Supine

(b) Prone

(c) Fowlers

(d) Sitting

 

Ans: (b) Prone

 


Q76. Inherited pattern of thalassemia is….

(a) Autosomal recessive pattern

(b) Autosomal dominant

(c) X-linked recessive

(d) X-linked dominant

 

Ans: (a) Autosomal recessive pattern

 


Q77. Meningomyelocele is…..

(a) Herniation of brain, meninges and spinal cord occur through a defect in the base of skull.

(b) Protrusion of meninges and spinal fluid but no neural elements

(c) Sac like protrusion through the defect in the vertebra but not contain CSF

(d) Sac like protrusion contain meninges, CSF and neural elements

 

Ans: (d) Sac like protrusion contain meninges, CSF and neural elements

 


Q78. The enzyme deficient in Galactosemia is:

(a) Galactose-1 phosphate transferase

(b) Galactose kinase

(c) Galactose-6 phosphate epimerase

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q79. Thelarche is….

(a) It is the onset of secondary breast development, usually occurring at the beginning of puberty in girls.

(b) First menstrual bleeding, in female humans

(c) The adrenal cortex secretes increased levels of androgens but without increased cortisol levels

(d) The first pregnancy occur in female human being

 

Ans: (a) It is the onset of secondary breast development, usually occurring at the beginning of puberty in girls.

 


Q80. Which among the following indicate parent have adequate knowledge regarding the dietary management of cystic fibrosis?

(a) There is no need for any enzyme supply

(b) Low salt food need to be given

(c) Provide high calorie food between the meal

(d) Eliminate milk and milk products from meal

 

Ans: (c) Provide high calorie food between the meal

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply