SECTION-3


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q61. Nurse was going through the file of a child who is admitted with hyper pyloric stenosis. All among the following except one can be seen in the file

(a) Olive like mass

(b) Projecting vomiting

(c) String sign in the X-ray

(d) Radiating pain towards left shoulder

 

Ans: (d) Radiating pain towards left shoulder

 


Q62.  Which is the common nutritional problem associated with down syndrome?

(a) Obesity

(b) Kwashiorkor

(c) Marasmus

(d) Vitamin A deficiency

 

Ans: (a) Obesity

 


Q63. In preoperative period of cardiac surgery prophylactic antibiotics are given to prevent:

(a) Pericarditis

(b) Myocarditis

(c) Sub acute bacterial endocarditis

(d) Upper respiratory tract infection

 

Ans: (c) Sub acute bacterial endocarditis

 


Q64. Identify the most frequent complication for a child with congenital cardiac disease?

(a) Frequent chest infection

(b) Malnutrition

(c) Activity intolerance

(d) Prolonged bleeding

 

Ans: (a) Frequent chest infection

 


Q65.The most common symptom in children with symptomatic cardiac malformation is:

(a) Poor feeding

(b) Hypothermia

(c) Delayed physical growth

(d) Clubbing of the finger tips

 

Ans: (c) Delayed physical growth

 


Q66. Neonatal tetanus can be prevented through

(a) Conducing deliveries under hygienic conditions

(b) Proper cord care practices

(c) maternal immunization with TT in the antenatal period

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q67. All among the following signs and symptoms are related to increased ICP except

(a) Irritability

(b) Bradycardia

(c) Decreased alertness

(d) Decreased pulse pressure

 

Ans: (d) Decreased pulse pressure

 


Q68. The purpose of Vitamin K injection in newborn is:

(a) For thermogenesis

(b) To establish intestinal flora

(c) Stimulate vitamin K production in the body

(d) Provide protection against bleeding until intestinal flora is established

 

Ans: (d) Provide protection against bleeding until intestinal flora is established

 


Q69. The purpose of tetanus toxoid immunization is:

(a) Long lasting passive immunity

(b) Long lasting active immunity if conferred

(c) Lifelong active natural immunity if conferred

(d) Lifelong passive natural immunity if conferred

 

Ans: (b) Long lasting active immunity if conferred

 


Q70. What is the most important nursing intervention while caring a child with diarrhea?

(a) Maintain I/O chart

(b) Take daily weight

(c) Teach family how to prepare ORS

(d) Promote hand hygiene

 

Ans: (b) Take daily weight

 


 

1     2     3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply