SECTION-3


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q51. In bacterial meningitis CSF reveals:

(a) Decreased cell count

(b) Elevated protein level

(c) Increased glucose

(d) Low spinal fluid pressure

 

Ans: (b) Elevated protein level

 


Q52. Toddler have a tendency to say NO to everything. This feature is known as…

(a) Imitation

(b) Ritualism

(c) Negativism

(d) Autonomy

 

Ans: (c) Negativism

 


Q53. Subacute sclerosing panencephalitis is a complication associated with…..vaccine.

(a) BCG

(b) Measles

(c) MMR

(d) OPV

 

Ans: (b) Measles

 


Q54. What is persistent diarrhea?

(a) Diarrhoea last > 1 week

(b) Diarrhoea last > 2 week

(c) Diarrhoea last > 3 week

(d) Diarrhoea last > 4 week

 

Ans: (b) Diarrhoea last > 2 week

 


Q55. Psychosexual development stage of a toddler?

(a) Phallic stage

(b) Anal stage

(c) Genital stage

(d) Oral stage

 

Ans: (b) Anal stage

 


Q56. All are present in a child with croup except

(a) Fever

(b) Bronchospasm

(c) Barking cough

(d) Inspiratory stridor

 

Ans: (b) Bronchospasm

 


Q57. Immediate nursing care for a child with meningomyelocele is:

(a) Maintain perineal hygiene

(b) Administer antibiotic as ordered to prevent infection

(c) Applying sterile moist non-adherent dressing to the sac                                                           

(d) Measure head circulation of the child

 

Ans: (c) Applying sterile moist non-adherent dressing to the sac

 


Q58. While teaching a primi mother about the care of umbilical cord, nurse should teach:

(a) Apply lotions over the umbilical cord to keep it as moist

(b) Cover the stump tightly

(c) Drainage from the umbilical cord is the normal finding

(d) Sponge bath the baby until the cord stump fall off

 

Ans: (d) Sponge bath the baby until the cord stump fall off

 


Q59. Nurse was going through the file of a child who is admitted with hyper pyloric stenosis. All among the following except one can be seen in the file                                              

(a) Provide hydration

(b) Monitor site for bleeding

(c) Check for gag reflex

(d) Administer antibiotics as ordered

 

Ans: (b) Monitor site for bleeding

 


Q60. While taking vital signs of a child with coarctation of aorta (CoA) nurse should suspect:

(a) A weak radial pulse

(b) A strong pedal pulse

(c) A decreased blood pressure in the arm

(d) An elevated blood pressure in the arm

 

Ans: (d) An elevated blood pressure in the arm

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply