SECTION-3


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q41. Among the following sign and symptoms which is indicative of increased ICP?

(a) Bradycardia

(b) Hypertension

(c) Tachypnoea

(d) Decrease in systolic pressure

 

Ans: (a) Bradycardia

 


Q42. In a child with the diagnosis of hyperpyloric stenosis nurse should look for the possible sign of:

(a) Dehydration

(b) Diarrhoea

(c) Cyanosisd

(d) Malena

 

Ans: (a) Dehydration

 


Q43. 3 Cs of esophageal atresia with trachea esophagal fistula include all except

(a) Choking

(b) Cyanosis

(c) Clubbing

(d) Coughing

 

Ans: (c) Clubbing

 


Q44. While caring for a child with meningococcal meningitis the nurse should observe for:

(a) Presence of dysphagia

(b) Identifying purpuric skin rashes

(c) Presence of frontal headache

(d) Ataxia

 

Ans: (b) Identifying purpuric skin rashes

 


Q45. Other name of mucocutaneous lymph node syndrome is:

(a) Kawasaki disease

(b) Menamatha disease

(c) Edward syndrome

(d) Laughing disease

 

Ans: (a) Kawasaki disease

 


Q46. Correct method of holding the pinna in children is …

(a) Upward and backward

(b) Downward and backward

(c) Backward directly

(d) Downward directly

 

Ans: (b) Downward and backward

 


Q47. While caring for a child with ventriculoperitoneal shunt, what observation might alert the nurse that the child is having infected shunt?

(a) Lethargy

(b) Tachycardia

(c) Fever

(d) Complaining of stiff neck

 

Ans: (d) Complaining of stiff neck

 


Q48. Important complication of mumps in post pubertal male is:

(a) Sterility

(b) Cryptorchidism

(c) Decrease in libido

(d) Decrease in androgen

 

Ans: (a) Sterility

 


Q49. Cerebrospinal fever is well known as…

(a) Meningococcal meningitis

(b) Pneumococcal meningitis

(c) Staphylococcus meningitis

(d) Hemophilus influenzae type B meningitis

 

Ans: (a) Meningococcal meningitis

 


Q50. Encephalitis is a complication of:

(a) Pertussis

(b) Varicella

(c) Diphtheria

(d) Rubella

 

Ans: (b) Varicella

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply