SECTION-3


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q21. Drug of choice in treatment for children is:  [SGPGI 2001]

(a) Oral tetracycline

(b) Oral penicillin

(c) Aminoglycosides

(d) None

 

Ans: (a) Oral tetracycline

 


Q22. Maximum absolute growth is seen at:   [AIIMS 2001]

(a) 0-3 years

(b) 3-5 years

(c) 5-10 years

(d) 14-16 years

 

Ans: (d) 14-16 years

 


Q23. Which is the most appropriate diagnostic test to find out identify phrenic nerve paralysis?

(a) Fluoroscopy

(b) Bronchoscopy

(c) Chest X-ray

(d) CT

 

Ans: (a) Fluoroscopy

 


Q24. Invertogram is used for the diagnosis of….condition.

(a) Anorectal malformations

(b) Tracheoesophageal fistula

(c) Cleft lip and palate

(d) Hirschsprung’s disease

 

Ans: (a) Anorectal malformations

 


Q25. What instruction should be included in the nursing care plan of a child with RSV infection?

(a) Administering an antiviral agent

(b) Allow parents and siblings to visit

(c) Maintain standard and contact precautions

(d) Administer IV fluids to promote hydration

 

Ans: (c) Maintain standard and contact precautions

 


Q26. Blood glucose value less than….is hypoglycaemia.

(a) 40 mg/dL

(b) 45 mg/dL

(c) 50 mg/dL

(d) 55 mg/dL

 

Ans: (a) 40 mg/dL

 


Q27. Brain growth is at its maximum during….        [JIPMER 90]

(a) 1st trimester of pregnancy

(b) Infancy

(c) Toddler

(d) School going

 

Ans: (b) Infancy

 


Q28. Bone dysplasia is because of…..   [ILBS, MAHE]

(a) Faulty nutrition

(b) Faulty development

(c) Calcium deficiency

(d) Fall injury

 

Ans: (b) Faulty development

 


Q29. In a child with exstrophy bladder, what covering should the nurse use to protect the exposed area?

(a) Loose diaper

(b) Moist dressing

(c) Dry gauze dressing

(d) Petroleum jelly gauze pad

 

Ans: (b) Moist dressing

 


Q30. Phototherapy acts by…

(a) Configurational isomerization

(b) Structural isomerization

(c) Photooxidation

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply