SECTION-3


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q11. Which of the following would the nurse identify as an appropriate goal for caring a child with Down’s syndrome?   [Karnataka PSC 1996]

(a) Encouraging self-care skills in the child

(b) Adhere to medication regimen

(c) Counselling of the family members

(d) participate them in sports activities

 

Ans: (a) Encouraging self-care skills in the child

 


Q12. The parents of a child aged 6 years who will begin school ask the nurse for anticipatory guidance. The nurse should explain that a child of this age:   [DSSSB 2010]

(a) Still depends on the parents

(b) Rebels against scheduled activities

(c) Is highly sensitive to criticism

(d) Loves to battle

 

Ans: (c) Is highly sensitive to criticism

 


Q13. All of the following statement about colic in a baby correct except

(a) Repeated bouts of excessive crying in a baby is observed

(b) Colic is common and can affect upto 3 out of 10 babies

(c) Colic is more common in babies who are born prematurely

(d) All the babies with colic have an intolerance to cow’s milk

 

Ans: (d) All the babies with colic have an intolerance to cow’s milk

 


Q14. Among the following all are the characteristics of seizure except

(a) Have both fast and slow components

(b) Provoked by stimulation

(c) Often associated with eye movements

(d) Does not stop with restraints

 

Ans: (b) Provoked by stimulation

 


Q15. Additional defect associated with exstrophy bladder is:

(a) Separation of the pubic bones

(b) Puborectal slings

(c) Abdominal wall defect

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q16. Which among the following hormone helps in skeletal maturation of fetus?   [AIIMS, 2002]

(a) Testosterone

(b) Oxytocin

(c) Thyroxin

(d) Prolactin

 

Ans: (c) Thyroxin

 


Q17. Identify the food items which all are the rich source of iron?      [ESI 2002]

(a) Rice cereal, whole milk and yellow vegetables

(b) Potato, peas, chicken and green leafy vegetables

(c) Fruits and vegetables

(d) Pudding, milk and egg

 

Ans: (b) Potato, peas, chicken and green leafy vegetables

 


Q18. What should be the priority nursing intervention in a child with croup?

(a) Pad side rails of the ribs

(b) Arrange for a quiet, cool environment

(c) Obtain a cot so that a parent can stay

(d) Place tracheostomy set at the bedside

 

Ans: (d) Place tracheostomy set at the bedside

 


Q19. What is the priority need that must include in the care of a child who is having pneumonia?

(a) Rest

(b) Respiratory exercises

(c) Nutrition

(d) Tricycle riding

 

Ans: (a) Rest

 


Q20. In poisoning the first action expected from a parent is….       [RML 2000]

(a) Give ample of water to the child to drink

(b) Call an ambulance immediately

(c) Call the poison control center

(d) Note down the signs and symptoms developed by the child

 

Ans: (c) Call the poison control center

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply