Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q1. Which lobe is most commonly affected in children with pulmonary atelectasis?

(a) Right middle lobe

(b) Right lower lobe

(c) Left upper lobe

(d) Left lower lobe

 

Ans: (a) Right middle lobe

 


Q2. A child who is suffering from cyanotic heart diseases is more comfortable in…..position.

(a) High fowlers

(b) Knee chest

(c) Prone

(d) Supine

 

Ans: (b) Knee chest

 


Q3. Hormone responsible for the onset and progression of puberty is….

(a) Estrogen

(b) Testosterone

(c) Progesterone

(d) GnRH

 

Ans: (d) GnRH

 


Q4. What is the percentage of polio infections that is asymptomatic:    [PGI 2008]

(a) 1%

(b) 20%

(c) 30%

(d) 90%

 

Ans: (d) 90%

 


Q5. Hormone responsible for milk secretion is….

(a) Prolactin

(b) Oxytocin

(c) Estrogen

(d) Progesterone

 

Ans: (a) Prolactin

 


Q6. Vector of dengue fever is:   [BHU 2001]

(a) Aedes

(b) Anopheles

(c) Culex

(d) None

 

Ans: (a) Aedes

 


Q7. Kramer’s rule used for….

(a) Jaundice

(b) Necrotizing enterocolitis

(c) Burns

(d) Asphyxia

 

Ans: (a) Jaundice

 


Q8. All are true about vaccine except

(a) Prepared by growing bacteria/ virus in a media followed by inactivation with heat/ chemical

(b) Do not cause infection but elicit immune response

(c) Multiple dose is required

(d) Between two killed vaccines minimum 4 weeks gap is required

 

Ans: (d) Between two killed vaccines minimum 4 weeks gap is required

 


Q9. What is the priority nursing intervention for a child who is admitted with respiratory syncytial virus (RSV)?

 (a) Administering an antiviral agent

(b) Clustering care to conserve energy

(c) Send daily blood sample

(d) Offering oral fluids to promote hydration

 

Ans: (b) Clustering care to conserve energy

 


Q10. Following the poisoning with acetaminophen which among the following sign the nurse need to expect?   [AIIMS 2004]

(a) Fever

(b) Jaundice

(c) Right upper quadrant pain

(d) Headache

 

Ans: (c) Right upper quadrant pain

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

 

Leave a Reply