PEDIATRIC NURSING MCQ

Section-1


 
Q11. The primary role of the paediatric nurse is to provide nursing care as: [AIIMS Raipur Grade -II 2018]

(a) A collaborator, care coordinator and consultant

(b) An advocate, educator and manager

(c) An independent and autonomous practitioner

(d) Clinical specialist and case manager

 

Ans: (b) An advocate, educator and manager

 


Q12. A 5-year-old child gets admitted to the hospital with the diagnosis of bronchopulmonary Dysplasia (BPD). If the child is at the third stage, what would be the clinical symptoms present? [AIIMS Raipur Grade -II 2017]

(a) Profuse hyaline membranes and patchy mucosal cilia loss

(b) Interstitial fibrosis and epithelial proliferation

(c) Edema of the interstitium and necrosis of alveolar cells

(d) Alveolar collapse and difficulty in oxygenation

 

Ans: (d) Alveolar collapse and difficulty in oxygenation

 


Q13. Which vaccine stored at the Freezer compartment of refrigerator? [AIIMS Raipur Staff Nurse  Grade I-2018]

(a) OPV

(b) MMR

(c) BCG

(d) Measles

 

Ans: (a) OPV

 


Q14. Identify the food items need to be avoided in a child with celiac disease?  [AIIMS Raipur Staff Nurse  Grade I-2018]

(a) Wheat

(b) Rye

(c) Oats

(d) All of these

 

Ans: (d) All of these

 


Q15. What is main reason for under five morbidity and mortality?  [AIIMS Raipur Staff Nurse  Grade I-2018]

(a) Malnutrition

(b) Diarrheal disease

(c) Asphyxia

(d) Leukaemia

 

Ans: (b) Diarrheal disease

 


Q16. What is the priority need that must include in the care of a child who is having pneumonia? [AIIMS Raipur Staff Nurse Grade I-2018]

(a) Rest

(b) Respiratory exercises

(c) Nutrition

(d) Tricycle riding

 

Ans: (a) Rest

 


Q17. What is the normal range of pulse rate of a child 1 to 2 years?  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) 60 to 100/min

(b) 76 to 120/min

(c) 120 to 160/min

(d) 80 to 130/min

 

Ans: (d) 80 to 130/min

 


Q18. The trend of development that follows head to foot is called  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) Mass to specific

(b) Proximo-distal

(c) Centripetal

(d) Cephalocaudal

 

Ans: (d) Cephalocaudal

 


Q19. The route of administration of BCG vaccine is:   [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) Intramuscular

(b) Intradermal

(c) Intrathecal

(d) Subcutaneous

 

Ans: (b) Intradermal

 


Q20. Which among the following activity is compromised in a newborn baby with cleft lip? [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) Sucking

(b) Swallowing

(c) Respiration

(d) Facial expression

 

Ans: (a) Sucking

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 

Pediatric nursing MCQ

Section- 1 Section- 2
Section- 3 Section- 4
Section- 5 Section- 6
Section- 7 Section- 8
Section- 9 Section- 10
Section- 11  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply