SECTION-2


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


Q71. Choanal atresia affect….

(a) Nose

(b) Nasopharynx

(c) Anus

(d) Sigmoid colon

 

Ans: (b) Nasopharynx

 


Q72. Excess vitamin A cause all among the following sign except

(a) Increased appetite

(b) Blurred vision

(c) Bone pain or swelling

(d) Dryness in the skin

 

Ans: (a) Increased appetite

 


Q73. The most common indication of respiratory illness in infant is…

(a) Poor feeding

(b) Longer period of sleep

(c) Rapid grunting respiration

(d) Cough

 

Ans: (c) Rapid grunting respiration

 


Q74. In twin to twin transfusion syndrome in donor twin all the sign and symptoms are present except

(a) Oligohydramnios

(b) Anemia

(c) Hypovolemia

(d) Plethora

 

Ans: (d) Plethora

 


Q75. Feeding a child with choanal atresia can cause…

(a) Chokes on feeding

(b) Lack of swallowing reflexes

(c) Does not appear to be hungry

(d) Takes about half of the feeding

 

Ans: (a) Chokes on feeding

 


Q76. Diaper rashes most commonly caused by….

(a) Streptococci

(b) Staph aureus

(c) E-coli

(d) Diphtheria

 

Ans: (b) Staph aureus

 


Q77. Polyhydramnios is seen in all the following conditions except

(a) Duodenal atresia

(b) Tracheoesophageal fistula

(c) Anencephaly

(d) Congenital abnormalities of the fatal kidney

 

Ans: (d) Congenital abnormalities of the fatal kidney

 


Q78. Immediate post-operative care following tracheoesophageal repair surgery is….

(a)  Administer pain killers

(b) Maintain patent airway

(c) Maintain parenteral fluid infusion

(d) Do careful oral suction

 

Ans: (b) Maintain patent airway

 


Q79. In phototherapy unit what is the importance of using white clothes or aluminium foil around the unit?

(a) To provide privacy to the child

(b) To reflect the light back on to the baby

(c) To avoid exposure to other lights in the unit

(d) All of the above

 

Ans: (b) To reflect the light back on to the baby

 


Q80. Short stature, neck webbing, sexual infantilism, and a shield like chest with widely spaced nipples are signs of ….

(a) Turner’s syndrome

(b) Klinefelter’s syndrome

(c) Down’s syndrome

(d) Edward’s syndrome

 

Ans: (a) Turner’s syndrome

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply