SECTION-2


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q61. In new-born hearing assessment test done is….

(a) BERA (brain stem evoked response audiometry)

(b) Tuning fork test

(c) Audiometer test

(d) Bone conduction test

 

Ans: (a) BERA (brain stem evoked response audiometry)

 


Q62. Importance of play therapy during infancy is….

(a) Physical development

(b) Social development

(c) Psychological development

(d) Emotional development

 

Ans: (a) Physical development

 


Q63. Happy puppet syndrome is also known as….

(a) Angelman syndrome

(b) Prader-Willi

(c) Cri du chat syndrome

(d) Down syndrome

 

Ans: (a) Angelman syndrome

 


Q64. Premature closure of coronal suture is known as…

(a) Albert syndrome

(b) Apert syndrome

(c) Neurofibromatosis

(d) Trachoma

 

Ans: (b) Apert syndrome

 


Q65. Mother had the onset of varicella zoster before 5 days prior to the onset of delivery.The most appropriate nursing action is

(a) Advise the mother to terminate the pregnancy

(b) Varicella-zoster immunoglobulin (VZIG) should be administered to the infant immediately after delivery

(c) No need of any action as varicella can not cross the placental barrio

(d) Isolate the baby after the delivery and start formula feed

 

Ans: (b) Varicella-zoster immunoglobulin (VZIG) should be administered to the infant immediately after delivery

 


Q66. All are the signs of good attachment except

(a) Wide open mouth

(b) More areola is visible above than below

(c) Baby’s chin touching the breast

(d) Baby’s lower lip inverted

 

Ans: (d) Baby’s lower lip inverted

 


Q67. Identify the correct statement related to late onset neonatal sepsis?

(a) Organism responsible are present in maternal genital tract

(b) Foul smelling liquor and multiple vaginal examination are the risk factors

(c) Most commonly manifest as pneumonia

(d) Infection is transmitted through the hands of care providers

 

Ans: (d) Infection is transmitted through the hands of care providers

 


Q68. Identify the correct statement in relation to congenital hypothyroidism

(a) Oral levothyroxine sodium is used for treatment

(b) Periodic measurement of T3, T4 and TSH is necessary

(c) Monitoring bone age is essential

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q69. Small baby with intrauterine growth retardation, cataracts, microphthalmia, myocarditis, and a red or purple macular rash (“blueberry muffin” rash) are the characteristic of

(a) Congenital rubella

(b) Congenital syphilis

(c) Congenital varicella

(d) Congenital herpes

 

Ans: (a) Congenital rubella

 


Q70. All are true regarding cystic fibrosis except

(a) Secretions to become thick and sticky. Instead of acting as a lubricant

(b) It is an inherited disorder

(c) Sweat chloride test is used to diagnose the condition

(d) Digestion and absorption of nutrients are least likely to be affected

 

Ans: (d) Digestion and absorption of nutrients are least likely to be affected

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply