SECTION-2


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q41. All the following reflexes are present in the newborn baby except

(a) Sucking

(b) Rooting

(c) Mature pincer grasp

(d) Pupillary reflex

 

Ans: (c) Mature pincer grasp

 


Q42. Identify the age independent indications of malnutrition among the following

(a) Mid upper arm circumference

(b) Shakir tape method

(c) Bangle test

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q43. Drug in the treatment of neonatal jaundice is

(a) Phenobarbitone

(b) Calcium gluconate

(c) Betamethasone

(d) Diazepam

 

Ans: (a) Phenobarbitone

 


Q44. Following tonsillectomy appropriate position in the post-operative period is

(a) Lithotomy

(b) Side-lying

(c) Fowlers

(d) Prone

 

Ans: (b) Side-lying

 


Q45. In the antenatal period there is a history of exposure to morphine in pregnant mother. After the delivery which among the following drug is most likely ordered by the doctor?

(a) Naloxone

(b) N-acetyl cysteine

(c) Acetazolamide

(d) Sodium bicarbonate

 

Ans: (a) Naloxone

 


Q46. Cracked pot sound on percussion over hydrocephalus baby is called as….   

(a) Chadwick’s sign

(b) Homan sign

(c) Kerning’s sign

(d) Macewan sign

 

Ans: (d) Macewan sign

 


Q47. First appearing teeth in a child is…..

(a) Premolar

(b) Incisors

(c) Canines

(d) Third molar

 

Ans: (b) Incisors

 


Q48. All the statement are true about phenylketonuria (PKU) except

(a) Inability to properly break down an amino acid called phenylalanine

(b) PKU is an inherited condition

(c) Phenylalanine plays a role in the body’s production of melanin

(d) Diet restriction play least important role in PKU

 

Ans: (d) Diet restriction play least important role in PKU

 


Q49. 1-year-old child comes to well-baby clinic and nurse noticed the child’s anterior fontanel is still open. What is the appropriate nursing intervention?

(a) Report to doctor

(b) Normal findings

(c) Measure head circumference

(d) Look for sign and symptoms of infection

 

Ans: (b) Normal findings

 


Q50. What all are the advantages of delayed cord clamping?

(a) Improved hematologic status

(b) Improved iron status

(c) Reduced risk of IVHI preterm babies

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply