SECTION-2


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q31. All among the following indicate principles of normal growth and development except

(a) Proximal to distal

(b) Cephalocaudal

(c) General to specific

(d) Physical to psychological

 

Ans: (d) Physical to psychological

 


Q32. Most suitable position for a child who come to OPD with the complaint of epistaxis?

(a) Supine

(b) Prone

(c) Sitting

(d) Lithotomy

 

Ans: (c) Sitting

 


Q33. Failure of the Foramen Ovale to close will lead to…

(a) Atrial Septal defect

(b) Ventricular septal defect

(c) Patent ductus arteriosus

(d) Transposition of great arteries

 

Ans: (a) Atrial Septal defect

 


Q34. During intubation administration of succinylcholine can cause bradycardia. Which of the following agent used to overcome this effect?

(a) Adrenaline

(b) Lidocaine

(c) Calcium gluconate

(d) Atropine

 

Ans: (d) Atropine

 


Q35. Terrible twos is the term used to describe…..Age group of children

(a) Infant

(b) Toddler

(c) Pre school

(d) School going

 

Ans: (b) Toddler

 


Q36. According to IAP classification if weight for age is 61-70% which garde of malnutrition it is?

(a) Grade 1

(b) Grade 2

(c) Grade 3

(d) Grade 4

 

Ans: (b) Grade 2

 


Q37. Aspirin overdose in a child can cause…

(a) Metabolic alkalosis

(b) Respiratory alkalosis

(c) Metabolic acidosis

(d) Respiratory acidosis

 

Ans: (c) Metabolic acidosis

 


Q38. What is the characteristic play present among toddlers?

(a) Onlooker play

(b) Parallel play

(c) Associative play

(d) Cooperative play

 

Ans: (b) Parallel play

 


Q39. Chvostek sign and trousseau signs are seen in….

(a) Hypokalaemia

(b) Hyperkalaemia

(c) Hypocalcaemia

(d) Hypercalcemia

 

Ans: (c) Hypocalcaemia

 


Q40. Name the causative organisms responsible for rheumatic fever?

(a) Klebsiella

(b) Monococcus

(c) Group A Beta-hemolytic streptococcus

(d) Staphylococcus aureus

 

Ans: (c) Group A Beta-hemolytic streptococcus

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply