SECTION-2


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. A 4-week-old male infant is brought to the emergency department because of persistent vomiting. Examination show infant with dry mucus membranes and an olive-shaped mass is palpated in the right upper quadrant of the abdomen. Which of the following acid-base abnormalities is most likely in this patient?
pH, PaCO2(mm Hg), HCO3 (mEq/L)

(a) 7.10, 80, 24

(b) 7.40, 40, 24

(c) 7.55, 46, 42

(d) 7.62, 21, 21

 

Ans: (c) 7.55, 46, 42

 


Q12. Structure with functional closure immediately after birth?

(a) Foramen Ovale

(b) Ductus venosus

(c) Ductus arteriosus

(d) Umbilical artery

 

Ans: (a) Foramen Ovale

 


Q13. Drug used for closing Patent ductus arteriosus in a newborn is: [West Bengal PG 2015]

(a) Paracetamol

(b) Ibuprofen

(c) Mefenamic acid

(d) Prostaglandins

 

Ans: (b) Ibuprofen

 


Q14. A child is diagnosed with Wilms’ tumor . During assessment, the nurse expects to detect:

(a) Gross haematuria

(b) Dysuria

(c) Oliguria

(d) Abdominal mass

 

Ans: (d) Abdominal mass

 


Q15. Mission Indradhanush programme is related to…..

(a) Immunization

(b) Breast feeding

(c) Female education

(d) Nutritional supplementation

 

Ans: (a) Immunization

 


Q16. Meningismusis refers to:

(a) Meningeal irritation sign without meningitis

(b) Meningitis without meningeal irritation sign

(c) Headache leads to meningitis

(d) It occurs commonly in adults

 

Ans: (a) Meningeal irritation sign without meningitis

 


Q17. Birth weight of a newborn baby is 3kg. What is the expected weight of the baby at 1 year of age?

(a) 6 kg

(b) 9 kg

(c) 12 kg

(d) 15 kg

 

Ans: (b) 9 kg

 


Q18. Among the following all are the components of GOBI F3 except:

(a) Global warming

(b) Female education

(c) Immunization

(d) Food supplementation

 

Ans: (a) Global warming

 


Q19. Varicella vaccine provide protection against….

(a) Chicken pox

(b) Dengue

(c) Encephalitis

(d) Meningitis

 

Ans: (a) Chicken pox

 


Q20. Commonly used shunt in hydrocephalus management:   [AIIMS May 2015]

(a) Ventriculo atrial

(b) Ventriculo peritoneal

(c) Ventriculo pericardial

(d) Ventriculo pleural

 

Ans: (b) Ventriculo peritoneal

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply