Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1. Sign and symptoms of Hypothermia are all except?

(a) Poor feeding

(b) Apnea

(c) Central cyanosis

(d) Cool extremities

 

Ans: (c) Central cyanosis

 


Q2. Key features of kangaroo mother care are all the following, except  [AP PG-2014]

(a) Skin to skin contact between mother and baby

(b) Exclusive breast feeding

(c) Initiated in a facility and continued at home

(d) Done for babies with cyanosis

 

Ans: (d) Done for babies with cyanosis

 


Q3. Breast milk storage in a refrigerator is up to:

(a) 4 hours

(b) 8 hours

(c) 12 hours

(d) 24 hours

 

Ans: (d) 24 hours

 


Q4. Most common cause of neonatal death in India: [AIIMS Nov 2010]

(a) Prematurity

(b) Infection

(c) RDS

(d) HIV

 

Ans: (a) Prematurity

 


Q5. Hypothermia in neonate is characterized by all of the following except:  [PGI Dec 2002]

(a) Hyperactivity

(b) Respiratory distress

(c) Apnea

(d) Tachypnoea

 

Ans: (a) Hyperactivity

 


Q6. Which among the following anti-seizure medication require ventilator facility to administer?

(a) Phenytoin

(b) Phenobarbitone

(c) Lorazepam

(d) Calcium gluconate

 

Ans: (c) Lorazepam

 


Q7. Which vaccine is contraindicated in chid with history of convulsions?   [AIIMS June 2008]

(a) DPT

(b) Measles

(c) Typhoid

(d) BCG

 

Ans: (a) DPT

 


Q8. The ratio of lung inflation to chest compression in cardio pulmonary resuscitation is:   [UP 2010]

(a) 1:5

(b) 2:5

(c) 1:3

(d) 3:1

 

Ans: (c) 1:3

 


Q9. What are the vaccines recommended at birth as per the universal immunizations program?

(a) BCG

(b) BCG and hepatitis B

(c) BCG and DPT

(d) DT and oral Polio-vaccine

 

Ans: (b) BCG and hepatitis B

 


Q10. Prepared ORS solution is stable for a period of:

(a) 24 hours

(b) 48 hours

(c) 72 hours

(d) 7 days

 

Ans: (a) 24 hours

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


 

Leave a Reply