SECTION-11


PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q11. All are the features of type 1 DM except

(a) age of onset early

(b) Human leukocyte antigen present

(c) Can manage with nutritional management

(d) Complete absence of insulin

 

Ans: (c) Can manage with nutritional management

 


Q12. Which among the following finding is typically the earliest sign of improvement in acute poststreptococcal glomerulonephritis?

(a) Increased urine output

(b) Increased appetite

(c) Increased energy level

(d) Decreased diarrhoea

 

Ans: (a) Increased urine output

 


Q13. In ARF hyperkalaemia is treated with….

(a) Normal saline

(b) Calcium gluconate

(c) Corticosteroids

(d) 50% dextrose

 

Ans: (b) Calcium gluconate

 


Q14. All serum protein are reduced in nephrotic syndrome except:

(a) Fibrinogen

(b) Ceruloplasmin

(c) Transferrin

(d) Albumin

 

Ans: (b) Ceruloplasmin

 


Q15. For accurate measurement of axillary temperature in newborn, thermometer is kept for how many minutes?

(a) 1 min

(b) 2 min

(c) 3 min

(d) 5 min

 

Ans: (c) 3 min

 


Q16. Position given after lumber puncture procedure is….

(a) Fowlers

(b) Supine

(c) Prone

(d) Side lying

 

Ans: (b) Supine

 


Q17. Length of thermometer need to be inserted while taking rectal temperature is….

(a) 1 inch

(b) 2 inch

(c) 2 1/2 inch

(d) 3 inch

 

Ans: (a) 1 inch

 


Q18. Which is the recommended site of administration IM injection in children?

(a) Left upper arm

(b) Deltoid

(c) lateral aspect of thigh

(d) Forearm

 

Ans: (c) lateral aspect of thigh

 


Q19. What should be the initial bolus of crystalloid fluid replacement for a paediatric patient in shock?

(a) 10 ml/kg

(b) 20 ml/kg

(c) 30 ml/kg

(d) 40 ml/kg

 

Ans: (b) 20 ml/kg

 


Q20. When assessing a child with aspirin overdose, which of the following will be expected?

(a) Metabolic alkalosis

(b) Respiratory alkalosis

(c) Metabolic acidosis

(d) Respiratory acidosis

 

Ans: (c) Metabolic acidosis

 


 

1     2      3      

 


 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

Leave a Reply