Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11
 

PEDIATRIC NURSING MCQ

 


 

Q1. All are the diagnostic test for iron deficiency anemia except

(a) Total iron-binding capacity

(b) Haemoglobin

(c) Serum transferrin levels

(d) Total protein

 

Ans: (d) Total protein

 


Q2. Wilm’s tumor affect…..

(a) Kidney

(b) Abdominal muscles

(c) Uterus

(d) Liver

 

Ans: (a) Kidney

 


Q3. A malignant tumor of childhood, which metastasizes to bones most often, is

(a) Wilm’s tumor

(b) Neuroblastoma

(c) Adrenal gland tumors

(d) Granulose cell tumor of ovary

 

Ans: (a) Wilm’s tumor

 


Q4. Prior to feeding an infant by gastrostomy tube, the nurse should:  [Banaras HU 2015]

(a) Aspirate the tube

(b) Slowly instil 5ml of water

(c) Provide the baby with a pacifier

(d) Place the baby in Semi-Fowler’s position

 

Ans: (d) Place the baby in Semi-Fowler’s position

 


Q5. Laboratory results of a patient who is suffering from disseminated intravascular coagulation (DIC) shows

(a) Decreased prothrombin time

(b) Decreased partial thromboplastin times

(c) Increased platelet counts

(d) Prolonged prothrombin and partial thromboplastin times

 

Ans: (d) Prolonged prothrombin and partial thromboplastin times

 


Q6. Red urine without RBC is seen in

(a) Lupus nephritis

(b) Pyelonephritis

(c) Hemolytic uremic syndrome

(d) Rhabdomyolysis

 

Ans: (d) Rhabdomyolysis

 


Q7. Causes of painless haematuria in children include all except?

(a) Acute glomerulonephritis

(b) Renal calculus

(c) IgA nephropathy

(d) Wilm’s tumor

 

Ans: (b) Renal calculus

 


Q8. Preferred position for nursing babies with GERD?

(a) Right lateral

(b) Football position

(c) Left lateral

(d) Head down position

 

Ans: (c) Left lateral

 


Q9. Most sensitive indicator of intravascular volume depletion in infant is:

(a) Stroke volume

(b) Heart rate

(c) Cardiac output

(d) Blood pressure

 

Ans: (d) Blood pressure

 


Q10. All are the features of type 2 DM except

(a) Late onset

(b) Family history

(c) Tissue resistance is less

(d) Manage with diet and exercises

 

Ans: (c) Tissue resistance is less

 

 


 

1     2      3     

 


 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

  Pediatric Nursing MCQ Section- 1
  Pediatric Nursing MCQ Section- 2
  Pediatric Nursing MCQ Section- 3
  Pediatric Nursing MCQ Section- 4
  Pediatric Nursing MCQ Section- 5
  Pediatric Nursing MCQ Section- 6
  Pediatric Nursing MCQ Section- 7
  Pediatric Nursing MCQ Section- 8
  Pediatric Nursing MCQ Section- 9
  Pediatric Nursing MCQ Section- 10
  Pediatric Nursing MCQ Section- 11


READ MORE MCQ OF:


Indian History

Indian Polity

Indian Geography

Indian Economy

General Science

General knowledge


 

 

Leave a Reply