PEDIATRIC NURSING MCQ

Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  Section-6   
Section-7  Section-8  Section-9    Section-10  Section-11  

 


 

Q1. An 18-month-old child was brought to the well-baby clinic for booster dose of DPT vaccine. Which among the following muscle is preferred by the nurse to administer vaccine?   [AIIMS Bhopal Grade -I 2018}

(a) Dorsolateral

(b) Ventrogluteal

(c) Deltoid

(d) Vastuslateralis

 

Ans: (d) Vastuslateralis

 


Q2. A 2-days -old neonate underwent corrective surgery for tracheoesophageal fistula two days back. Which of the following to be reported by the nurse?    [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Diminished bowel sounds

(b) Excessive crying, irritability

(c) Pulse rate 130 beats/ min

(d) Dislodgement of orogastric tube

 

Ans: (d) Dislodgement of orogastric tube

 


Q3. According to Erickson’s psychosocial theory, What is the development task of a toddler?  [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Autonomy/shame and doubt

(b) Trust/Mistrust

(c) Industry/ inferiority

(d) Initiative/Guilt

 

Ans: (a) Autonomy/shame and doubt

 


Q4. A 6-year-old child is admitted with nephrotic syndrome. Which is the significant nursing intervention to be done daily by a nurse?  [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Checking temperature

(b) Measuring mid arm circumference

(c) Checking capillary refill

(d) Monitoring intake output

 

Ans: (d) Monitoring intake output

 


Q5. In a child with mild haemophilia A, the factor VIII level is:     [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) 5-50%

(b) <1%

(c) 50-60%

(d) 1-5%

 

Ans: (a) 5-50%

 


Q6. A mother asks her two-year child, “Do you want to eat now?” The child responds “No”. Which of the following behavioural characteristics does the child elicit?  [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Egomania

(b) Negativism

(c) Egocentrism

(d) Ritualism

 

Ans: (b) Negativism

 


Q7. Which of the following is a viral vaccine?  [AIIMS Bhopal Nursing officer,2018]

(a) Oral polio vaccine

(b) Cholera

(c) Bacilli calmetteguirine

(d) Tetanus toxoid

 

Ans: (a) Oral polio vaccine

 


Q8. Tetralogy of Fallot includes all the following conditions, except   [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Overriding aorta

(b) Pulmonic stenosis

(c) Patent ductus arteriosus

(d) Ventricular septal defect

 

Ans: (c) Patent ductus arteriosus

 


Q9. Projectile vomiting is a characteristic of which of the following conditions?  [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Pyloric stenosis

(b) Hernia

(c) Imperforate anus

(d) Appendicitis

 

Ans: (a) Pyloric stenosis

 


Q10. A 10-year-old child with asthma is admitted to the ward. Which of the following observations needs immediate action by the nurse?  [AIIMS Bhopal Grade -I 2018]

(a) Breath rate 20/min

(b) Sitting upright and refusing to lie down

(c) Refusing to eat food

(d) Oxygen saturation 96%

 

Ans: (b) Sitting upright and refusing to lie down

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Pediatric nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

 

Pediatric nursing MCQ

Section- 1 Section- 2
Section- 3 Section- 4
Section- 5 Section- 6
Section- 7 Section- 8
Section- 9 Section- 10
Section- 11  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *