SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q71. For the steam which is initially saturated and flowing through a nozzle, the ratio of pressures at exit and at inlet for maximum discharge is equal to

(a) 0.545 
(b) 0.582 
(c) 50 
(d) 0.60. 

Ans:(b) 0.582

 

Q72. For the steam which is initially superheated and flowing through a nozzle, the ratio of pressures at exit and at inlet for maximum discharge is equal to

(a) 0.545 
(b) 0.582 
(c) 0.50 
(d) 0.60. 

Ans:(a) 0.545

 

Q73. Nozzle is designed for

(a) maximum perssure at outlet 
(b) maximum discharge 
(c) maximum pressure and maximum discharge 
(d) none of the above. 

Ans:(b) maximum discharge

 

Q74. The fractional losses in the nozzle

(a) reduce the exit velocity of nozzle 
(b) increase the exit velocity 
(c) have no effect on exit velocity 
(d) none of the above.

Ans:(a) reduce the exit velocity of nozzle

 

Q75. For the super-saturated flow in the nozzle, the heat drop

(a) increases 
(b) decreases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 

Ans:(b) decreases

 

Q76. For the super-saturated flow in the nozzle the discharge

(a) increases 
(b) decreases 
(c) remains constant 
(d) none of the above. 

Ans:(a) increases

 

Q77. The problems on super-saturated flow

(a) are solved by Mollier chart 
(b) cannot be solved by Mollier chart 
(c) can be solved by Mollier chart if Wilson line is drawn on it 
(d) none of the above. 

Ans:(c) can be solved by Mollier chart if Wilson line is drawn on it

Q78. The steam injector is a device used for

(a) converting water into steam 
(b) converting steam into water 
(c) feeding water into a boiler, using either live boiler steam or exhaust steam 
(d) none of the above.

Ans:(c) feeding water into a boiler, using either live boiler steam or exhaust steam

 

Q79. If the exit pressure for a convergent nozzle is equal to inlet pressure of the nozzle, then mass rate of flow through nozzle is

(a) minimum 
(b) zero 
(d) constant. 

Ans:(b) zero

 

Q80. If the exit pressure for a convergent nozzle is decreased to such a valve that the ratio of exit pressure to inlet pressure is equal to critical pressure ratio, then the mass rate of flow through the nozzle will be

(a) minimum 
(b) zero 
(c) maximum 
(d) constant.

Ans:(c) maximum

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Go To Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply