SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q61. Receiver type of two cylinder compound engine has

(a) two cranks at 180° to each other 
(b) one crank only 
(c) two cranks at 90° to each other 
(d) none of the above.

Ans:(c) two cranks at 90° to each other

 

Q62. The missing quantity may be reduced by

(a) steam jacketing of cylinder wells 
(b) using superheated steam 
(c) reducing temperature range of working steam 
(d) all of the above 

Ans: (d) all of the above

 

Q63. During expansion stroke of a simple reciprocating steam engine, the ratio of actual volume in the cylinder to the volume given by the saturation curve at any point represents

(a) missing quantity 
(b) dryness fraction at that point 
(c) cut-off ratio 
(d) expansion ratio. 

Ans:(d) expansion ratio.

Q64. Cut-off governing as compared to throttle-governing is

(a) less efficient but more economical 
(b) more efficient but less efficient 
(c) more efficient and more economical 
(d) less efficient and less economical. 

Ans:(c) more efficient and more economical

 

Q65. Which one of the following steam engines requires a smaller flywheel?

(a) Trandem type 
(b) Woolfe type 
(c) Receiver type 
(d) Simple steam engine.

Ans:(c) Receiver type

 

Q66. A steam nozzle is a device used for converting

(a) heat energy of steam into pressure energy 
(b) heat energy of steam into kinetic energy 
(c) pressure energy of steam into kinetic energy 
(d) pressure energy of steam into heat energy. 

Ans:(b) heat energy of steam into kinetic energy

 

Q67. If the exit pressure equal to or more than critical pressure, the nozzle used should be

(a) divergent 
(b) convergent 
(c) convergent-divergent 
(d) none of the above. 

Ans:(b) convergent

 

Q68. If the exit pressure is less than the critical pressure, the nozzle used should be

(a) divergent 
(b) convergent 
(c) convergent-divergent 
(d) none of the above. 

Ans:(c) convergent-divergent

 

Q69. Expansion of steam in nozzle is a flow process. This expansion is assumed as

(a) iso-thermal 
(b) adiabatic 
(c) polytropic 
(d) none of the above. 

Ans:(b) adiabatic

 

Q70. The ideal expansion of steam in a nozzle follows

(a) Otto cycle 
(b) Diesel cycle 
(c) Rankine cycle minus its feed pump term 
(d) None of the above.

Ans:(c) Rankine cycle minus its feed pump term

1          3      4      5          7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply