SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q51. The D-slide valve of a steam engine has steam lap = 14 mm, valve stroke = 56 mm and angle of advance = 40°. The crank angle at admission is equal to

(a) 10° 
(b) 75° 
(c) –10° 
(d) –75°. 

Ans:(c) –10°

 

Q52. The D-slide valve of a steam engine has steam lap = 14 mm, valve stroke = 56 mm and angle of advance = 40°, the crank angle for cut-off will be equal to

(a) 10° 
(b) 110° 
(c) –10° 
(d) 75°. 

Ans:(b) 110°

 

Q53. If the angle of advance is 150° and steam engine is to be reversed then eccentric should be shifted by

(a) 165° 
(b) 180° 
(c) 205° 
(d) 15°.

Ans:(c) 205°

 

Q54. If the theoretical area of an indicator diagram of simple steam engine is 24 cm2, base width = 6 cm and pressure scale = 1 kgf/cm2 per cm, then mean effective pressure is equal to

(a) 6 kgf/cm2 
(b) 4 kgf/cm2
(c) 124 kgf/cm2
(d) 2 kgf/cm2

Ans:(b) 4 kgf/cm2

 

Q55. The diagram factor for a reciprocating steam engine can be increased by

(a) using Corliss of drop valves 
(b) steam jacketing 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above. 

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q56. In a reciprocating steam engine, the clearance volume is 10% of the stroke volume and cutoff takes place when piston has travelled 0.3 of the stroke. The expansion ratio is equal to

(a) 2.5 
(b) 2.75 
(c) 4.0 
(d) 2.0.

Ans:(b) 2.75

 

Q57. Missing quantity is due to

(a) condensation of steam 
(b) leakage past the piston 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above

Ans:(c) both (a) and (b)

 

Q58. A compound steam engine as compared to simple steam engine, requires

(a) heavier flywheel 
(b) lighter flywheel 
(c) same flywheel (d) none of the above 

Ans:(b) lighter flywheel

 

Q59. Tandom type of two cylinder compound engine has

(a) two cranks at 180° to each other 
(b) one crank only 
(c) two cranks at 90° to each other 
(d) none of the above. 

Ans:(b) one crank only

 

Q60. Woolfe’s type of two cylinder compound engine has

(a) two cranks at 180° to each other 
(b) one crank only 
(c) two cranks at 90° to each other 
(d) none of the above.

Ans:(a) two cranks at 180° to each other

1      2          4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply