SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q41. Missing quantity is defined as

(a) The difference in the volume at any point between the saturation curve and actual expansion curve. 
(b) The product of volume given by saturation curve and actual expansion curve. 
(c) The difference in volume given by the saturation curve and clearance volume. 
(d) None of the above. 

Ans:(a) The difference in the volume at any point between the saturation curve and actual expansion curve.

 

Q42. The steam, in a steam engine, entrapped in the cylinder after the exhaust valve closes, is known as

(a) missing quantity 
(b) cushion steam 
(c) clearance volume steam 
(d) none of the above.

Ans:(b) cushion steam

 

Q43. The law followed by Willan’s line is expressed as

(a) W = C + mP 
(b) P = mW + C 
(c) W = C – mP 
(d) P = mW + C. 
where P = I.P, and W = Steam consumption per hour m and C are constant of proportionality

Ans:(b) P = mW + C

 

Q44. During the stroke of steam engine, the sequence of events are

(a) cut-off, compression, admission, release 
(b) cut-off, admission, compression, release 
(c) admission, cut-off release, compression 
(d) admission, release, compression, cut-off. 

Ans:(c) admission, cut-off release, compression

 

Q45. The part, which provides simple harmonic motion to the D- slide valve of a steam engine is called

(a) eccentric rod 
(b) valve rod 
(c) piston rod 
(d) flywheel. 

Ans:(b) valve rod

 

Q46. The part, which converts rotary motion of the crank-shaft into reciprocating motion of the valve rod, is called

(a) eccentric rod 
(b) D-slide valve 
(c) piston rod 
(d) flywheel.

Ans:(a) eccentric rod

 

Q47. The part, which is used to exhaust steam from the cylinder at proper moment is called

(a) eccentric rod 
(b) D-slide valve 
(c) piston rod 
(d) flywheel

Ans:(b) D-slide valve

 

Q48. A steam engine develops 10 I.P. when 200 kg of steam per hour is used and 30 I.P. when 400 kg of steam per hour is used. If the engine is throttle-governed the steam consumption in kg/hr, when the engine develops 20 I.P., would be

(a) 250 
(b) 300 
(c) 350 
(d) 275.

Ans:(b) 300

 

Q49. By compounding the steam engines, condensation is

(a) increased 
(b) reduced 
(c) constant 
(d) none of the above. 

Ans:(b) reduced

 

Q50. By compounding the steam engines, the stroke length is

(a) increased 
(b) reduced 
(c) constant 
(d) none of the above.

Ans:(b) reduced

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply