SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q31. The fitting mounted on the boiler, whose function is to put off the fire in the furnace, when level of water falls to an unsafe limit is called

(a) safety valve 
(b) stop valve 
(c) fusible plug 
(d) blow off cock. 

Ans:(c) fusible plug

 

Q32. The fitting mounted on the boiler, whose function is to prevent the steam pressure in a boiler exceeding a fixed maximum pressure, is called

(a) safety valve 
(b) stop valve 
(c) fusible valve 
(d) blow off cock. 

Ans:(a) safety valve

 

Q33. The fitting mounted on the boiler, whose function is to control the flow of steam from boiler to the main steam pipe and to shut off steam completely when required, is called

(a) safety valve 
(b) stop valve 
(c) fusible valve 
(d) blow off cock. 

Ans:(b) stop valve

 

Q34. The fitting mounted on the boiler, whose function is to empty the boiler when required and to discharge mud and scale which are accumulated at the bottom of boiler is called

(a) safety valve 
(b) stop valve 
(c) fusible valve 
(d) blow off cock. 

Ans:(d) blow off cock.

 

Q35. Choose the correct statement

(a) Size of the boiler tubes is specified by inside diameter. 
(b) An economiser decreases the steam raising capacity of a boiler. 
(c) The basic purpose of a drum in boiler is to serve as storage of steam. 
(d) Injector is used for pumping into the boiler and also for heating the feed water.

Ans:(d) Injector is used for pumping into the boiler and also for heating the feed water.

 

Q36. Choose the wrong statement

(a) Safety valve is a boiler mounting. 
(b) Economiser is a boiler accessories. 
(c) The supply of water pumped into the boiler is regulated by feed check valve. 
(d) Super heater heats the feed water by utilizing the heat in the exhaust the gases before having through the chimney.

Ans:(d) Super heater heats the feed water by utilizing the heat in the exhaust the gases before having through the chimney.

 

Q37. A device, which is connected to the steam supply pipe line to maintain constant pressure, is called

(a) steam separator 
(b) steam trap 
(c) pressure reducing valve 
(d) injector.

Ans:(c) pressure reducing valve

 

Q38. Choose the wrong statement

(a) Water level indicator indicates the exact level of water in the boiler. 
(b) Economiser heats the feed water by utilising the heat in the exhaust flue gases before leaving through the chimney. 
(c) Injector is used for pumping water and also for heating the feed water. 
(d) Fusible plug is a boiler accessory.

Ans:(d) Fusible plug is a boiler accessory.

 

Q39. To relation between actual mean effective pressure and theoretical mean effective pressure is given by

(a) actual m.e.p. =Theoretical m.e.p./Diagram factor
(b) actual m.e.p =Diagram factor/Theoretical m.e.p.
(c) actual m.e.p = Theoretical m.e.p. × D.F. 
(d) none of the above

Ans:(c) actual m.e.p = Theoretical m.e.p. × D.F.

 

Q40. The saturation curve is the curve showing the volume of the steam in the cylinder during expansion stroke (i.e., from the cut-off point to the point at release) in a steam engine if the condition of the steam is

(a) 80% dry 
(b) 90% dry 
(c) 95% dry 
(d) 100% dry.

Ans:(d) 100% dry.

1      2          4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply