SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q21. A device, which is used to generate and supply steam at a high pressure and temperature, is called

(a) steam turbine 
(b) steam boiler 
(c) steam engine 
(d) none of the above. 

Ans:(b) steam boiler

 

Q22. If in a boiler, the circulation of water is by convection currents which are set up during the heating of water, then the boiler is known as

(a) forced circulation boiler 
(b) natural circulation boiler 
(c) internally fired boiler 
(d) externally fired boiler. 

Ans:(b) natural circulation boiler

Q23. If in a boiler, the circulation of water is by pumps, then the boiler is known as

(a) forced circulation boiler 
(b) natural circulation boiler 
(c) internally fired boiler 
(d) externally fired boiler.

Ans:(a) forced circulation boiler

 

Q24. Which of the following is a water-tube boiler?

(a) Babcock and Wilcox boiler 
(b) Stirling boiler 
(c) Yarrow boiler 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q25. The diameter of the cylindrical shell of a Lancashire boiler varies from

(a) 2 to 3 m 
(b) 1 to 2 m 
(c) 3.5 to 1.0 m 
(d) 4 to 6 m. 

Ans:(a) 2 to 3 m

 

Q26. The diameter of the cylindrical shell of a Cornish boiler varies from

(a) 2 to 3 m 
(b) 1.25 to 1.75 m 
(c) 0.5 to 1.0 m 
(d) 4 to 6 m. 

Ans:(b) 1.25 to 1.75 m

 

Q27. The diameter of the cylindrical shell of a Cornish boiler as compared to that of Lancashire boiler is

(a) more 
(b) less 
(c) same 
(d) none of the above.

Ans:(b) less

 

Q28. Which of the following is a high pressure boiler?

(a) La-Mont boiler 
(b) Benson boiler 
(c) Loeffler boiler 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above

 

Q29. La-Mont boiler produces steam at a pressure which varies from

(a) 5 × 105 to 10 × 105 N/m2 
(b) 10 × 105 to 15 × 105 N/m2 
(c) 1 × 105 to 5 × 105 N/m2 
(d) 35 × 105 to 200 × 105 N/m2.

Ans:(d) 35 × 105 to 200 × 105 N/m2.

 

Q30. Choose the wrong statement

(a) Steam boiler is a device used for generating and supplying steam at a high pressure and temperature 
(b) La-Mont boiler is a forced circulation boiler 
(c) Benson boiler is a high pressure boiler 
(d) A Benson boiler requires two drums.

Ans:(d) A Benson boiler requires two drums.

1          3      4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply