SECTION-2

 

STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ

 

Q11. A boiler is said to be fire-tube boiler if

(a) water passes through tubes and hot products of combustion from furnace are around the tubes 
(b) the hot products of combustion passes through the tubes and water around it 
(c) forced circulation takes place 
(d) none of the above. 

Ans:(b) the hot products of combustion passes through the tubes and water around it

 

Q12. A boiler is said to be water-tube boiler if

(a) water passes through tubes and hot products of combustion are around the tubes 
(b) the hot products of combustion passes through the tubes and water around it 
(c) forced circulation takes place 
(d) none of the above. 

Ans:(a) water passes through tubes and hot products of combustion are around the tubes

 

Q13. Which of the following is a fire-tube boiler?

(a) Lancashire boiler 
(b) Locomotive boiler 
(c) Cochran boiler 
(d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

Q14. The Lancashire boiler has length from

(a) 2 to 4 m 
(b) 4 to 6 m 
(c) 7 to 9 m 
(d) 10 to l2 m. 

Ans:(c) 7 to 9 m

 

Q15. The normal working pressure range for Lancashire boiler is upto

(a) 16 × 105 N/m2 
(b) 303 × 105 N/m2 
(c) 40 × 105 N/m2 
(d) 53 × 105 N/m2

Ans:(a) 16 × 105 N/m2

 

Q16. The normal working pressure range for Cornish boiler as compared to that of Lancashire boiler is

(a) same 
(b) high 
(c) low 
(d) none. 

Ans:(c) low

 

Q17. Choose the correct statement

(a) The Cornish boiler contains two fire tubes and Lancashire boiler contains one. 
(b) In a fire-tube boiler, the water is contained inside the tubes and hot gases are around the tubes. 
(c) Lancashire boiler is a fire-tube boiler. 
(d) Locomotive boiler is a water-tube boiler.

Ans:(c) Lancashire boiler is a fire-tube boiler.

 

Q18. If in a boiler, the combustion takes place outside the region of boiling water, the boiler is known as

(a) forced circulation boiler 
(b) natural circulation boiler 
(c) internally fired boiler 
(d) externally fired boiler. 

Ans:(d) externally fired boiler.

 

Q19. If in a boiler, the combustion takes place inside the region of boiling water, the boiler is known as

(a) forced circulation boiler 
(b) natural circulation boiler 
(c) internally fired boiler 
(d) externally fired boiler. 

Ans:(c) internally fired boiler

 

Q20. La-Mont boiler is a

(a) low pressure water-tube boiler 
(b) forced circulation boiler 
(c) natural circulation boiler 
(d) none of the above.

Ans:(b) forced circulation boiler

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-1

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-2

 

Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbine MCQ – Section-3

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply