microbiology bacteria mcq

SECTION-10

 microbiology bacteria mcq


Q21. VDRL test is used for the diagnosis of

 (a) Syphilis

(b) Tuberculosis

(c) Pneumonia

(d) AIDS

 

Ans: (a) Syphilis

 


Q22. Which of the following is moist heat method of sterilization?

(a) Boiling

(b) Autoclaving

(c) Hot air oven

(d) Both a & b

 

Ans: (d) Both a & b

 


Q23. Temperature range used for autoclaving is……

(a) 100֯ C for 10 min

(b) 100֯ C for 30 min

(c) 121֯ C for 10 min

(d) 121֯ C for 30 min

 

Ans: (c) 121֯ C for 10 min

 


Q24. ELISA is used for the diagnosis of

(a) AIDS

(b) Night blindness

(c) Sickle cell anaemia

(d) All of the above 

 

Ans: (a) AIDS

 


Q25. The infection acquired after 48 hours of admission to the hospital is

(a) Hospital Acquired Infection

(b) Hospital Associated Infection

(c) Nosocomial Infection

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q26. Alcohols, Aldehydes, phenols, etc are

(a) Chemical method of sterilization

(b) Physical method of sterilization

(c) Dry heat method of sterilization

(d) Moist heat method of sterilization

 

Ans: (a) Chemical method of sterilization

 


Q27. Interval between exposure to infection and occurrence of sign and symptoms is known as…..

(a) Incubation period

(b) Prodromal stage

(c) Incidence

(d) Surveillance

 

Ans: (a) Incubation period

 


Q28. Pathogenic organism in the blood is known as……

(a) Toxaemia

(b) Septicaemia

(c) Bacteraemia

(d) Haemangioma

 

Ans: (c) Bacteraemia

 


Q29. The main difference between Prokaryotic and Eukaryotic cell is absence of

(a) True Nucleus

(b) Genetic material

(c) Plasma membrane

(d) Flagella

 

Ans: (a) True Nucleus

 


Q30. The process of prevention of infection, by inhibiting the growth of bacteria in wounds or tissues is called  

(a) Antiseptic

(b) Sterilization

(c) Disinfection

(d) Decontamination

 

Ans: (a) Antiseptic

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *