research mcq question for bsc nursing

SECTION-9 

research mcq question for bsc nursing


Q71. Linear relationship between height (in cm) and weight (in kg) of the patients can be analysed

(a) t-test

(b) Range of variation

(c) Correlation coefficient

(d) ANOVA

 

Ans: (c) Correlation coefficient

 


Q72. Association between height (short, average or tall) and weight (underweight, normal or overweight) can be calculated using

(a) t-test

(b) ANOVA

(c) Chi Square test

(d) Correlation coefficient

 

Ans: (c) Chi Square test

 


Q73. Which of the following is a measure of dispersion

(a) Mean

(b) Median

(c) Mode

(d) Variance

 

Ans: (d) Variance

 


Q74. A large standard deviations in a data set suggest that

(a) Scores are probably widely scattered

(b) There is vary little difference among scores

(c) Mean, median and mode are the same

(d) The scores are normally distributed

 

Ans: (a) Scores are probably widely scattered

 


Q75. The square root of the variance is the :

(a) Standard deviation

(b) Standard error

(c) Z-score

(d) Mean deviation

 

Ans: (a) Standard deviation

 


Q76. Which of the following is NOT a characteristic of normal distribution?

(a) Symmetric

(b) Bell-shaped

(c) Mean=Median=Mode

(d) Negative skewness

 

Ans: (d) Negative skewness

 


Q77. The proportion of observations fall above median is:

(a) 60%

(b) 50%

(c) 75%

(d) 95%

 

Ans: (b) 50%

 


Q78. A measure of central tendency which is calculated by numbers arranged in ascending or descending order is

(a) Standard deviation

(b) Range

(c) Median

(d) Mode

 

Ans: (c) Median

 


Q79. Which measure of central tendency is influenced by extreme scores and skewed disributions?

(a) Mean

(b) Median

(c) Mode

(d) Range

 

Ans: (a) Mean

 


Q80. A statistic which describes the interval of scores bounded by the 25th and 75th percentile ranks is:

(a) Inter quartile range

(b) Confidence interval

(c) Range

(d) Variance

 

Ans: (a) Inter quartile range

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to section-10

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]tive.in

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *