Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ 

SECTION-1

 


Q51. In which type of objectives breaking down of professional functions into components (activities) is done which together indicate the nature of the functions

(a) Central

(b) Specific

(c) Intermediate

(d) Tertiary

 

Ans: (d) Tertiary  

 


Q52. Which of the followings is not the maximums of teaching?

(a) Known to unknown

(b) Complex to simple

(c) Concrete to abstract

(d) Analysis to synthesis

 

Ans: (b) Complex to simple

 


Q53. Which philosophical thought states that ‘ultimate reality is spiritual rather than physical’ mental rather than material’?   [Tutor Exam 2015, AIIMS, Rishikesh]

(a) Idealism

(b) Realism

(c) Pragmatism

(d) Spiritualism

 

Ans: (a) Idealism

 


Q54. John Dewey was a proponent of

(a) Spiritualism

(b) Idealism

(c) Realism

(d) Pragmatism

 

Ans: (d) Pragmatism

 


Q55. Who among the following proposed that education be designed on the basis of a theory of experience?

(a) Socrates

(b) John Dewey

(c) Aristotle

(d) Jean Piaget

 

Ans: (b) John Dewey

 


Q56. All of the following are traditional philosophy of education, except:

(a) Idealism

(b) Pragmatism

(c) Naturalism

(d) Essentialism

 

Ans: (d) Essentialism

 


Q57. Who provided the most famous example of classical conditioning?

(a) Skinner

(b) Guthrie’s

(c) Ivan Pavlov

(d) Maslow

 

Ans: (c) Ivan Pavlov

 


Q58. Who stated “education is not a preparation for life; education is life itself”?

(a) Jean Piaget

(b) Socrates

(c) John Dewey

(d) Mahatma Gandhi

 

Ans: (c) John Dewey

 


Q59. “Democracy and Education” (1916) was authored by

(a) Sigmond Freud

(b) John Dewey

(c) Jean Piaget

(d) Jawaharlal Nehru

 

Ans: (b) John Dewey

 


Q60. The interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness was developed by

(a) Amidon

(b) Simon

(c) Flander

(d) Richard Over

 

Ans: (c) Flander

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *