Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ 

SECTION-1

 


Q41. As per the principles of communication “interpersonal communication is irreversible” means

(a) One a word goes out of your mouth you can never swallow it again

(b) Once created, communication has the physical property of matter, it can’t be uncreated

(c) Once communication begins, it never loops back on itself

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q42. According to the statement “communication is interaction perspective”, feedback is

(a) Never intentional

(b) Sometimes unintentional

(c) Always intentional

(d) Seldom useful

 

Ans: (b) Sometimes unintentional

 


Q43. Who plays a proactive role in counselling?

(a) Counselee

(b) Counsellor

(c) Administrator

(d) Referee

 

Ans: (a) Counselee

 


Q44. Listening in counselling is what process?

(a) Passive process

(b) Dual process

(c) Active process

(d) Lengthy process

 

Ans: (c) Active process

 


Q45. The final step of directive counselling is:

(a) Prognosis

(b) Synthesis

(c) Follow-up

(d) Diagnosis

 

Ans: (c) Follow-up

 


Q46. The test that is intended to measure the learnt knowledge and skill is

(a) Aptitude test

(b) Achievement test

(c) Ability test

(d) Observation

 

Ans: (b) Achievement test

 


Q47. Trustworthiness of the counsellor is termed as

(a) Fidelity

(b) Justice

(c) Autonomy

(d) Intelligence

 

Ans: (a) Fidelity

 


Q48. Which of these is not a conventional philosophy?

(a) Idealism

(b) Naturalism

(c) Pragmatism

(d) Existentialism

 

Ans: (d) Existentialism

 


Q49. Which philosophy believes that ultimate goal of human activities is the realization of human mind in his or herself.

(a) Idealism

(b) Naturalism

(c) Pragmatism

(d) Existentialism

 

Ans: (a) Idealism

 


Q50. Which f the following is not the principles of lesson planning

(a) Flexible

(b) Mastery and adequate training on the topic

(c) Active student participation

(d) Single teaching method

 

Ans: (d) Single teaching method

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *