Nursing research MCQ

Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  
Section-6   Section-7  Section-8  Section-9    Section-10 
 Section-11   Section-12  Section-13  Section-14   Section-15 

 

 


Q1. Studies that produce basic estimates of the rates of disorder in a general population and its subgroups is referred as

(a) Qualitative epidemiology

(b) Analytic epidemiology

(c) Experimental epidemiology

(d) Descriptive epidemiology

 

Ans: (d) Descriptive epidemiology

 


Q2. Which of the following type of research focused on finding a solution to an immediate practical problem

(a) Basic research

(b) Applied research

(c) Explanatory research

(d) descriptive research

 

Ans: (b) Applied research

 


Q3. Odds ratio is related to

(a) Relative risk

(b) Incidence

(c) Prevalence

(d) Attributable risk

 

Ans: (a) Relative risk

 


Q4. Relative risk is calculated in

(a) Cross sectional study

(b) Cohort study

(c) Case control study

(d) None

 

Ans: (b) Cohort study

 


Q5. After applying a statistical test, an investigator gets the ‘P value’ as 0.01. It means that:

(a) The probability of finding a significant difference is 1%

(b) The probability of declaring a significant difference, when there is truly no difference, is 1%

(c) The difference is not significant 1% times and significant 99% times

(d) The power of the test used is 99%

 

Ans: (b) The probability of declaring a significant difference, when there is truly no difference, is 1%

 


Q6. Which is the best method to compare the results obtained by a new test and a gold standard test?

(a) Correlation study

(b) Regression study

(c) Bland and Altman analysis

(d) Kolmogorov-Smirnov test

 

Ans: (c) Bland and Altman analysis

 


Q7. Mean haemoglobin of a sample of 100 pregnant women was found to be 10 mg% with a SD of 1 mg%. The SE of the estimate would be:

(a) 0.01

(b) 0.1

(c) 1

(d) 10

 

Ans: (b) 0.1

 


Q8. Height of group of 20 Boys aged 10 years was 140 ± 13cm & 20 girl of same age was 135 cm ± 7cm to test statistical significance of difference in height, test applicable is-

(a) Chi square

(b) Z-test

(c) t-test

(d) F-test

 

Ans: (c) t-test

 


Q9. In a study, variation in cholesterol was seen before and after giving a drug. The test which would give its significance is:

(a) Unpaired t-test

(b) Paired t-test

(c) Chi-square test

(d) Fisher test

 

Ans: (b) Paired t-test

 


Q10. Mosquito density decreases as height increases in

(a) Positive correlation

(b) Negative correlation

(c) Bidirectional

(d) Zero correlation

 

Ans: (b) Negative correlation

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]bjective.in

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *