Research is mcq

SECTION-4

 


Q61. Properties of true experimental research study are the following except

(a) Manipulation

(b) Control

(c) Matching

(d) Randomization

 

Ans: (c) Matching

 


Q62.  Which of the following research design mandatorily requires randomization, control and manipulation?              

(a) Explorative study

(b) Quasi-experimental design

(c) True-experimental design

(d) Pre -experimental design

 

Ans: (c) True-experimental design

 


Q63. A small-scale trial run of a research study is referred to as

(a) Minor project

(b) Pilot study

(c) Miniature study

(d) Sample study

 

Ans: (b) Pilot study

 


Q64. The primary objective of an experimental research is to detect the effect produced by…..

(a) Extraneous variable

(b) Confounding variable

(c) Independent variable

(d) Dependent variable

 

Ans: (c) Independent variable

 


Q65. The method of deriving a complex array of data from a variety of sources, using variety of method in qualitative research is referred as

(a) Triangulation

(b) Bricolage

(c) Verification

(d) Cross-analysis

 

Ans: (b) Bricolage

 


Q66. The guiding principle to decide sample size in qualitative research is

(a) Data saturation

(b) Number of variables

(c) Power of the study

(d) Theme identification

 

Ans: (a) Data saturation

 


Q67. Who coined the term ‘triangulation’ in research

(a) Hungler

(b) Stuart

(c) Denzin

(d) polit

 

Ans: (c) Denzin

 


Q68. Use of multiple referents to draw conclusions about what constitutes the truth is termed as [INC consortium Ph.D entrance 2011]

(a) Data verification

(b) Cross reference

(c) Error measurement

(d) Triangulation

 

Ans: (d) Triangulation

 


Q69. The area of inquiry in grounded theory approach is

(a) Lived experiences

(b) social structural processes within social setting

(c) Holistic view of culture

(d) All of the above

 

Ans: (b) social structural processes within social setting

 


Q70. The research design in which the area of inquiry is the manner by which people make sense of social interactions

(a) Symbolic interactionism

(b) Phenomenology

(c) Grounded theory

(d) Case study

 

Ans: (a) Symbolic interactionism

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *