Research methodology mcq

SECTION-4

 


Q41. Statements that are considered true, even though they have not been scientifically tested is known as

(a) Assumption

(b) Research hypothesis

(c) Null hypothesis

(d) Operational definition

 

Ans: (a) Assumption

 


Q42. Basic principles that are accepted as being true on the basis of logic or reason, without prof or verification is referred as

(a) Hypothesis

(b) Assumption

(c) Constructs

(d) Propositions

 

Ans: (b) Assumption

 


Q43. Which of the following section of research report describes the study subjects in detail?

(a) Introduction

(b) Background

(c) Methodology

(d) Data analysis and Discussion

 

Ans: (c) Methodology

 


Q44. All of the following are component of a research hypothesis except

(a) Independent variables

(b) Dependent variables

(c) Study population

(d) Extraneous variables

 

Ans: (d) Extraneous variables

 


Q45. Which of the following term describes the boundaries that the researcher has set for the study?

(a) Assumption

(b) Hypothesis

(c) Conceptual framework

(d) Delimitation

 

Ans: (d) Delimitation

 


Q46. Those restrictions that the researcher places on the study before gathering data are called

(a) Assumption

(b) Limitations

(c) Delimitations

(d) Hypothesis

 

Ans: (c) Delimitations

 


Q47. Which of the following is true about delimitations?

(a) These are the shortcomings of a study

(b) These are the boundaries we set to our study before its start

(c) These are the potential weaknesses in the study

(d) These include the drop out the subjects

 

Ans: (b) These are the boundaries we set to our study before its start

 


Q48. All the following statements are correct regarding objectives except

(a) An objective is a statement in specific and measurable terms

(b) Objectives have a broader perspective than aims

(c) Objectives lay out how the researcher plans to accomplish the aims

(d) A research study may include a number of objectives

 

Ans: (b) Objectives have a broader perspective than aims

 


Q49. The statement “to compare the knowledge of primigravida and multigravida women regarding breast feeding practices” is described as research…..

(a) Assumption

(b) hypothesis

(c) Objective

(d) Problem

 

Ans: (c) Objective

 


Q50. In research, how a variable or concept will be defined and measured in the study is termed as

(a) Assumption

(b) hypothesis

(c) Operational definition

(d) None of the above

 

Ans: (c) Operational definition

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *