Research methodology mcq

SECTION-4

 


Q31. Biasness of a study can be reduced by controlling which of the following variables?

(a) Extraneous

(b) Independent

(c) Dependent

(d) Demographic

 

Ans: (a) Extraneous

 


Q32. ……refers to the influence of a single independent variable.

(a) Confounding effect

(b) Main effect

(c) Extraneous effect

(d) Proactive effect

 

Ans: (b) Main effect

 


Q33. Which of the following is not considered as component of the research problem?

(a) Research instruments

(b) Variables of the study

(c) Study population

(d) Research setting

 

Ans: (a) Research instruments

 


Q34. Find the odd one out regarding the typical characteristics of a research objective

(a) Observable

(b) Measurable

(c) Achievable

(d) Verifiable

 

Ans: (d) Verifiable

 


Q35. Which of the following statement is true?

(a) An aim can have only one objective

(b) Objectives have no link with methodology

(c) Objectives have no link with study title

(d) Objectives are subsidiary to aims

 

Ans: (d) Objectives are subsidiary to aims

 


Q36. What the acronym SMART specifies, that the objectives should be

(a) Specific, Measurable, Achievable, realistic, and Timely

(b) Simple, Modifiable, Applicable, Realistic, Technical

(c) Small, Measurable, Applicable, Reliable, Timely

(d) Sensitive, Matching, Affordable, Robust, Testable

 

Ans: (a) Specific, Measurable, Achievable, realistic, and Timely

 


Q37. ‘Demonstration method of teaching is more effective than video assisted teaching to teach nursing procedures’ is an example of

(a) Directional hypothesis

(b) Complex hypothesis

(c) Non- directional hypothesis

(d) Null hypothesis

 

Ans: (a) Directional hypothesis

 


Q38. ‘There is no difference in the anxiety level of children of high IQ and those of low IQ’ is an  example of a

(a) Directional hypothesis

(b) Non- directional hypothesis

(c) Null hypothesis

(d) simple hypothesis

 

Ans: (c) Null hypothesis

 


Q39. Which of the followings statement best describes the term ‘research hypotheses’?

(a) It is formulated prior to a review of the literature

(b) It is a statement of predicted relationships between two or more variables

(c) It is a statement of known fact

(d) All of the above

 

Ans: (b) It is a statement of predicted relationships between two or more variables

 


Q40. Hypotheses are often generated as the data are collected, interpreted, and analysed in which type of research studies?

(a) Quantitative research studies

(b) Qualitative research studies

(c) Prospective cohort studies

(d) Comparative studies

 

Ans: (b) Qualitative research studies

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *