Nursing research MCQ asked in various exams

SECTION-4

 


Q11. Problem identification in the research process would be equivalent to which step in the nursing process?

(a) Nursing assessment

(b) Planning

(c) Implementation

(d) Evaluation

 

Ans: (a) Nursing assessment

 


Q12. The central concepts of conceptual models in nursing includes

(a) Head, Heart and Hand

(b) Human, health, Disease and Environment

(c) Man, Health, Environment and Nursing

(d) Agent, Host, Reservoir and Environment

 

Ans: (c) Man, Health, Environment and Nursing

 


Q13. Which of the following is considered as a bibliography data-base for biomedical literature

(a) Google

(b) Medline

(c) MSN search

(d) SAFARI

 

Ans: (b) Medline

 


Q14. All of the following techniques deals with extraneous variables in quantitative research except

(a) Randomization

(b) Repeated measures

(c) Homogeneity

(d) Bracketing

 

Ans: (d) Bracketing

 


Q15. Which of the following is not true of computer based PubMed search.

(a) Keywords are unrelated to Mesh

(b) Boolean operators ‘AND’ or ‘NOT’ can be used

(c) Google search for PubMed then proceeds further

(d) search can be limited by years

 

Ans: (a) Keywords are unrelated to Mesh

 


Q16. Which of the following is true regarding writing review of literature?

(a) Avoid long paragraphs

(b) Avoid short paragraphs

(c) Avoid link between connected paragraphs

(d) Avoid pointing out gaps between literature

 

Ans: (a) Avoid long paragraphs

 


Q17. A critical aspect of beginning a database search for relevant literature on a topic of interest involves identifying:

(a) Reference management software

(b) Electronic journals

(c) Keywords

(d) Existing knowledge

 

Ans: (c) Keywords

 


Q18. Which of the following is the criteria of primary source of literature?

(a) Interview based primary data only

(b) Record based data

(c) Original articles published in a journal

(d) Meta analysis data published in a journal

 

Ans: (c) Original articles published in a journal

 


Q19. In a peer-reviewed journal, the articles are published on the basis of

(a) Subjective discretion of the editors

(b) Number of authors listed

(c) Sincerity of the authors listed

(d) Comments of the reviewers

 

Ans: (d) Comments of the reviewers

 


Q20. The most useful abstracting index for nursing literature is

(a) ERIc

(b) CINAHL

(c) Pubmed

(d) Psych INFO

 

Ans: (b) CINAHL

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *