Nursing research MCQ with answer

Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  
Section-6   Section-7  Section-8  Section-9    Section-10 
 Section-11   Section-12  Section-13  Section-14   Section-15 

 

 


Q1. Which of the following is the purpose of a research proposal?

(a) Guide for conducting study

(b) Saves money of the funding agency

(c) Prevents evaluation by others in doing study

(d) helps in solving problems after conclusion of data analysis

 

Ans: (a) Guide for conducting study

 


Q2. A good research proposal will always

(a) Focus on addressing the research objectives

(b) Focus on specific style of writing references

(c) Consider all possible research that had previously been done on the topic

(d) Provide researcher4s names and address

 

Ans: (a) Focus on addressing the research objectives

 


Q3. Which scientific method focuses on testing hypotheses developed from theories?

(a) Deductive method

(b) Inductive method

(c) Hypothesis method

(d) Pattern method

 

Ans: (a) Deductive method

 


Q4. Likert scale is:

(a) Ordinal scale

(b) Normal scale

(c) Variance scale

(d) Categorical scale

 

Ans: (a) Ordinal scale

 


Q5. Which of the following describes what a problem is?

(a) Usually a question that needs to be answered

(b) The aim of the study

(c) Direction and form of the study

(d) Predictor of relationship between two or more variable

 

Ans: (a) Usually a question that needs to be answered

 


Q6. PICO means……

(a) Population, intervention, comparison, outcome

(b) Prevalence, incidence, cohort, observation

(c) Polio, influenza, chickenpox, ovulation

(d) Patient, injection, catheterization, operation

 

Ans: (a) Population, intervention, comparison, outcome

 


Q7. Discrepancy between what is known and what ought to be known is described as

(a) Research results

(b) Research phenomenon

(c) Research objective

(d) Research problem

 

Ans: (d) Research problem

 


Q8. Which of the following is true?

(a) Problem statement is why study is being done

(b) Research purpose is what will be examined in the study

(c) Research questions provide greater focus to research

(d) Research feasibility ignores the money aspect

 

Ans: (c) Research questions provide greater focus to research

 


Q9. The initial and one of the most significant steps in conducting the research process is:

(a) Defining the research variables

(b) Identifying the research problem

(c) Stating the research purpose

(d) Determining the feasibility of the study

 

Ans: (b) Identifying the research problem

 


Q10. Which of the following is not the element of a research statement?

(a) Research design

(b) Research instrument

(c) Population

(d) Setting

 

Ans: (b) Research instrument

 

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *