mcq on microbiology

SECTION-2

 


Q71. The vaccination was first performed by [Banaras HU 2015]

(a) Jonas Salk

(b) Edward Jenner

(c) Louis Pasteur

(d) Alexander Fleming

 

Ans: (b) Edward Jenner

 


Q72. The optimum temperature for the growth of most pathogenic bacteria is: [Banaras HU 2015]

(a) 25֯C

(b) 30֯C

(c) 37֯C

(d) 42֯C

 

Ans: (c) 37֯C

 


Q73. Which one of the disease is not caused by an acid fast bacilli (AFB)?
[Banaras HU 2015]

(a) Leprosy

(b) Tuberculosis

(c) Nocardiosis

(d) Typhoid

 

Ans: (d) Typhoid

 


Q74. All are parts of the light microscope except:   [Banaras HU 2015]

(a) Condenser

(b) Eye-piece

(c) Slide with cover slip

(d) objective lens

 

Ans: (c) Slide with cover slip

 


Q75. Electron microscope use electron for their which property:  [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Wave nature

(b) Spin

(c) Negative charge of electron

(d) None

 

Ans: (a) Wave nature

 


Q76. Biological pesticides are produced by:  [Staff Nurse G II 2014]

(a) Bacillus thuringiensis

(b) Agrobacterium tumefaciens

(c) Pseudomonas

(d) Bacillus anthracis

 

Ans: (a) Bacillus thuringiensis

 


Q77. Infection with group A beta haemolytic streptococci can lead to:  [JIPMER 2012]

(a) Hepatitis

(b) Meningitis

(c) Rheumatoid arthritis

(d) Rheumatic fever

 

Ans: (d) Rheumatic fever

 


Q78. ELISA test used to detect:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) HIV infection

(b) Malaria infection

(c) Lung infection

(d) Cholera infection

 

Ans: (a) HIV infection

 


Q79. Viruses are   [ESIC Chennai May 2012]

(a) One-cell microorganisms with a sample cellular organization whose nucleus lacks a membrane.

(b) Pieces of nucleus acid (DNA or RNA) wrapped in a thin coat of protein that replicate only within the cells of living hosts

(c) Multicellular organisms that live in or on a host to obtain nourishment without providing any benefit to the host

(d) None of the above

 

Ans: (b) Pieces of nucleus acid (DNA or RNA) wrapped in a thin coat of protein that replicate only within the cells of living hosts

 


Q80. The Widal test is positive if TO antigen titter is more than:   [ESIC Chennai May 2012]

(a) 1:70 in an active infection

(b) 1:160 in an active infection

(c) 1:80 in an active infection

(d) 1:90 in an active infection

 

Ans: (b) 1:160 in an active infection

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to section-3

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *