Nursing Research MCQ with Answer

SECTION-2

 


Q41. When comparing the characteristics of a leader and a manager, the manager does not have

(a) Responsibility

(b) Subordinates

(c) Followers

(d) Formal authority

 

Ans: (c) Followers

 


Q42. Which of the following is NOT a chart eristic of a leader

(a) Has position authority not formal authority

(b) Administers rather than innovates

(c) Influences followers instead of giving instructions

(d) Has followers but no subordinates

 

Ans: (b) Administers rather than innovates

 


Q43. Which of the following function the LEAST important nurse manager?

(a) Decision-making

(b) Manipulating people

(c) Monitoring subordinates

(d) Effective leading

 

Ans: (b) Manipulating people

 


Q44. The planning cycle includes all of the following, except

(a) Developing a plan

(b) Designing the job

(c) Evaluating the plan

(d) Determining the indicators of monitoring and evaluation

 

Ans: (b) Designing the job

 


Q45. Which of the following attributes is least likely to be cause conflict in administration

(a) Authority

(b) Needs

(c) Perception

(d) Power

 

Ans: (a) Authority

 


Q46. Mrs. Seema, the Nursing Superintendent of the hospital, has just finished a meeting with her subordinates. The minutes are prepared the next day. Which of the following activity is to be done next

(a) Prepare the agenda for the next meeting

(b) Send a notice for next meeting with a schedule

(c) Follow up the activities discussed in meeting

(d) identity who contributed in the previous meeting

 

Ans: (c) Follow up the activities discussed in meeting

 


Q47. The type of budgeting technique that requires items to be justified from the beginning without regarding the expenditure in the past is called as

(a) Incremental budgeting

(b) Operating budgeting

(c) Rolling budget

(d) Zero-based budgeting

 

Ans: (d) Zero-based budgeting

 


Q48. The type of budget that compares the performance of the activities with the budget utilisation is known as

(a) Operating budget

(b) Utilization budget

(c) Programme performance budget

(d) Incentive budget

 

Ans: (c) Programme performance budget

 


Q49. What is the most popular economic evaluation tool used for programme priority setting?

(a) Risk-benefit analysis

(b) Cost-efficiency analysis

(c) Cost-benefit analysis

(d) Cost analysis

 

Ans: (c) Cost-benefit analysis

 


Q50. All of the following are styles of behaviour, except

(a) Aggression

(b) Assertion

(c) Passive

(d) Conflict

 

Ans: (d) Conflict

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *