mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q71. The most important buffer in extracellular fluid is

(a) Haemoglobin

(b) Bicarbonate

(c) DPG

(d) chloride

 

Ans: (b) Bicarbonate

 


Q72. Anion gap means

(a) Gap in anion molecule

(b) Unmeasured anion present in plasma

(c) Unmeasured ions

(d) Primary deficit of anions

 

Ans: (b) Unmeasured anion present in plasma

 


Q73. Sucrose has glucose &……..

(a) Maltose

(b) Fructose

(c) glycogen

(d) Galactose

 

Ans: (b) Fructose

 


Q74. Another name for glucose

(a) Dextrin

(b) Dextrose

(c) Sucrose

(d) Saccharin

 

Ans: (b) Dextrose

 


Q75. The simplest amino acid is

(a) tryptophan

(b) Valine

(c) Glycine

(d) Arginine

 

Ans: (b) Valine

 


Q76. Creatinine is synthesized from

(a) Glycine, arginine and methionine

(b) Glycine and methionine

(c) Ornithine and glycine

(d) Thymine and ornithine

 

Ans: (a) Glycine, arginine and methionine

 


Q77. The earliest immunoglobulin to be synthesized by the fetus is

(a) IgD

(b) IgM

(c) IgA

(d) IgE

 

Ans: (b) IgM

 


Q78. Immunoglobulin which crosses placenta and gives immunity to newborn is  

(a) IgG

(b) IgA

(c) IgM

(d) IgE

 

Ans: (a) IgG

 


Q79. Thirst is stimulated by

(a) ADH

(b) Noradrenaline

(c) Epinephrine

(d) Dopamine

 

Ans: (a) ADH

 


Q80. In sickle cell anemia, glutamine in beta chain is replaced by

(a) Arginine

(b) Alanine

(c) valine

(d) Methionine

 

Ans: (c) valine

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

 

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *