mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q61. Riboflavin deficiency is assessed by

(a) Transketolase

(b) Glutathione reductase

(c) PDH

(d) None

 

Ans: (b) Glutathione reductase

 


Q62. Main function of Vitamin c in the body is

(a) Coenzyme for energy metabolism

(b) Regulation of lipid synthesis

(c) Involvement as antioxidant

(d) Inhibition of cell growth

 

Ans: (c) Involvement as antioxidant

 


Q63. Neurotoxicity is seen with excess of

(a) Vitamin B6

(b) Vitamin B12

(c) Vitamin B2

(d) Vitamin C

 

Ans: (a) Vitamin B6

 


Q64. Glutathione requires which vitamin to act as antioxidant

(a) Vitamin E

(b) niacin

(c) Vitamin C

(d) Vitamin A

 

Ans: (b) niacin

 


Q65. All are true about vitamin E except

(a) Act as’ antioxidant

(b) Prevent lipid peroxidation of cell membrane

(c) Water soluble vitamin

(d) Chemically tocopherol

 

Ans: (c) Water soluble vitamin

 


Q66. Cellular organelle that stores peroxidases is

(a) Lysosomes

(b) Peroxisome

(c) Microsomes

(d) None

 

Ans: (d) None

 


Q67. Secretory proteins are synthesized in

(a) Cytoplasm

(b) Endoplasmic Reticulum

(c) First in cytoplasm and then in Endoplasmic Reticulum

(d) First in Endoplasmic Reticulum and then in cytoplasm

 

Ans: (b) Endoplasmic Reticulum

 


Q68. Buffer system that mainly maintain the pH of body is

(a) Acetate buffer

(b) Bicarbonate buffer

(c) Phosphate buffer

(d) Glycine buffer

 

Ans: (b) Bicarbonate buffer

 


Q69. The normal pH of blood in RBC

(a) O2 Hb + K Haemoglobinate

(b) H2 CO3 + K HCO3

(c) H2 CO3 + Na HCO3

(d) H2 Hb + Nb Haemoglobinate

 

Ans: (c) H2 CO3 + Na HCO3[/bg_collapse]

 


Q70. At physiological pH, the most stable amino acid is

(a) histamine

(b) Lysine

(c) Arginine

(d) Leucine

 

Ans: (a) histamine

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *