mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q51. In mammalian cells protein synthesis takes place chiefly at

(a) Smooth endoplasmic reticulum

(b) Rough endoplasmic reticulum

(c) Nucleus

(d) nucleolus

 

Ans: (b) Rough endoplasmic reticulum

 


Q52. Which of the following is not a feature of niacin deficiency?

(a) Diarrhoea

(b) Red tongue

(c) Psychosis

(d) Conjunctival congestion

 

Ans: (d) Conjunctival congestion

 


Q53. Vitamin K is required for

(a) Hydroxylation

(b) Chelation

(c) Transamination

(d) Carboxylation

 

Ans: (d) Carboxylation

 


Q54. Which vitamin is most likely to be deficient in patients on treatment with Isoniazid?

(a) Vitamin B1

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B12

 

Ans: (c) Vitamin B6

 


Q55. Isoniazid induced peripheral neuropathy responds to administration of

(a) B12

(b) Riboflavin

(c) Pyridoxine

(d) Ascorbic acid

 

Ans: (c) Pyridoxine

 


Q56. Dermatitis, diarrhoea and dementia are seen in deficiency of

(a) Thiamine

(b) Riboflavin

(c) niacin

(d) Folate

 

Ans: (c) niacin

 


Q57. Whole wheat is an excellent source of

(a) Vitamin D

(b) Vitamin C

(c) Vitamin A

(d) Thiamine

 

Ans: (d) Thiamine

 


Q58. Vitamin K dependent clotting factor are

(a) II

(b) VII

(c) IX

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q59. Atherosclerosis is due to

(a) HDL receptor defect

(b) Apo protein E deficiency

(c) Decrease LDL activity

(d) Decreased lipoprotein lipase

 

Ans: (b) Apo protein E deficiency

 


Q60. Richest source of triglycerides in blood

(a) HDL

(b) LDL

(c) VLDL

(d) Chylomicrons

 

Ans: (c) VLDL

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *