mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q41. Which of the following occur in mitochondria and cytosol?

(a) Urea cycle

(b) glycolysis

(c) Gluconeogenesis

(d) HMP shunt pathway

 

Ans: (a) Urea cycle

 


Q42. Protein synthesis occurs in

(a) Ribosome

(b) Golgi apparatus

(c) Lysosomes

(d) Endosomes

 

Ans: (a) Ribosome

 


Q43. Protein glycosylation occurs in

(a) ER

(b) Golgi bodies

(c) Mitochondria

(d) Peroxisomes

 

Ans: (b) Golgi bodies

 


Q44. Mitochondria have

(a) Plasmid DNA

(b) Circular DNA

(c) Single stranded DNA

(d) Double stranded DNA

 

Ans: (b) Circular DNA

 


Q45. Synthesis of rRNA takes place in

(a) Cytosol

(b) Nucleus

(c) Nucleolus

(d) mitochondria

 

Ans: (c) Nucleolus

 


Q46. Membrane proteins are synthesized in

(a) Free ribosome

(b) Bound ribosome

(c) Nucleolus

(d) mitochondria

 

Ans: (b) Bound ribosome

 


Q47. RNA is present in

(a) Cytoplasm

(b) Nucleus

(c) Ribosome

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q48. Main function of mitochondria is

(a) Protein synthesis

(b) Glycolysis

(c) electron transfer

(d) Fat synthesis

 

Ans: (c) electron transfer

 


Q49. Estrogen receptors are seen in

(a) Microsomes

(b) Membrane bound

(c) Nucleus

(d) mitochondria

 

Ans: (c) Nucleus

 


Q50. Protein synthesis is sorted out at/by

(a) Ribosome

(b) mitochondria

(c) Golgi apparatus

(d) Endoplasmic reticulum

 

Ans: (c) Golgi apparatus

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *