mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q31. In fatty liver, lipid which accumulates is

(a) HDL

(b) Triglycerides

(c) Cholesterol

(d) FFA

 

Ans: (b) Triglycerides

 


Q32. Alcohal is converted into methanol by

(a) Oxidation

(b) Reduction

(c) Transamination

(d) Decarboxylation

 

Ans: (b) Reduction

 


Q33. Dietary fibre is rich in

(a) Collagen

(b) pectin

(c) Starch

(d) Proteoglycan

 

Ans: (b) pectin

 


Q34. Which one of the following is not a body-building food?

(a) Meat

(b) Pulses and legumes

(c) Fruits

(d) Egg

 

Ans: (c) Fruits

 


Q35. Which of the following trace elements has an antioxidant role?

(a) Chromium

(b) Zinc

(c) Selenium

(d) Nickel

 

Ans: (c) Selenium

 


Q36. Calories generated per gram of fat is:

(a) 4 kcal

(b) 5 kcal

(c) 8 kcal

(d) 9 kcal

 

Ans: (d) 9 kcal

 


Q37. The drug of choice for primary out is:

(a) Allopurinol

(b) Aspirin

(c) Colchicine

(d) Probenecid

 

Ans: (a) Allopurinol

 


Q38. The nitrogenous base absent in DNA is:

(a) Uracil

(b) Cytosine

(c) Thymine

(d) Guanine

 

Ans: (a) Uracil

 


Q39. All these reactions take place insides the mitochondria except

(a) EM pathway

(b) Urea cycle

(c) Electron transport chain

(d) beta oxidation of fatty acids

 

Ans: (a) EM pathway

 


Q40. Eukaryotic plasma membrane is made up of all except

(a) Carbohydrates

(b) Triglycerides

(c) Lecithin

(d) Cholesterol

 

Ans: (b) Triglycerides

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *