mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q21. G6PD stands for

(a) Glucose 6 phosphatase dehydratase

(b) Glucose 6 phosphate dehydrogenase

(c) Glucose 6 phosphodiesterase

(d) Glucose 6 phosphatase decarboxylase

 

Ans: (b) Glucose 6 phosphate dehydrogenase

 


Q22. Emulsification of lipids in the small intestine requires

(a) Pancreatic lipase

(b) Gastric lipase

(c) Bile salts

(d) Bile pigments

 

Ans: (c) Bile salts

 


Q23. In maple syrup urine disease, the amino acid excreted in urine is

(a) Tryptophan

(b) Arginine

(c) Phenylalanine

(d) leucine

 

Ans: (d) leucine

 


Q24. Phenylketonuria is detected by which urine test

(a) Guthrie test

(b) Sodium nitroprusside test

(c) bolt test

(d) ferric chloride

 

Ans: (a) Guthrie test

 


Q25. Defect in Phenylketonuria

(a) Phenyl alanine hydroxylase

(b) Homogentisate oxidase

(c) Pyruvate hydroxylase

(d) fumarylacetoacetate hydroxylase

 

Ans: (a) Phenyl alanine hydroxylase

 


Q26. In Phenylketonuria the main aim of first line therapy is

(a) Replacement of the defective enzyme

(b) Replacement of the deficient product

(c) Limiting the substrate for deficient enzyme

(d) Giving the missing amino acid by diet

 

Ans: (c) Limiting the substrate for deficient enzyme

 


Q27. Sickle cell anemia is

(a) Autosomal dominant

(b) Autosomal recessive

(c) x-linked dominant

(d) x-linked recessive

 

Ans: (b) Autosomal recessive

 


Q28. Genetic inheritance of Haemophilia is

(a) Linked dominant

(b) Linked recessive

(c) Autosomal dominant

(d) Autosomal recessive

 

Ans: (b) Linked recessive

 


Q29. Chromosomal studies are done in which stage

(a) Prophase

(b) Metaphase

(c) Telophase

(d) Anaphase

 

Ans: (b) Metaphase

 


Q30. Sweat chloride are increased in

(a) Addison’s disease

(b) Conn’s syndrome

(c) Cystic fibrosis

(d) Pheochromocytoma

 

Ans: (c) Cystic fibrosis

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *