mcq on nutrition

SECTION-15

 


Q11. Differentiate the essential amino acid in the following:   [DSSSB PHN, 2015]

(a) Proline

(b) Tyrosine

(c) Glycine

(d) Valine

 

Ans: (d) Valine

 


Q12. Which one of the following is an essential amino acid?   [Banaras HU 2015]

(a) Alanine

(b) Serine

(c) Tryptophan

(d) Glutamic acid

 

Ans: (c) Tryptophan

 


Q13. Synthesis of glucose from noncarbohydrate source is referred [DSSSB PHN, 2015]

(a) Glycolysis

(b) Gluconeogenesis

(c) Glycogenolysis

(d) Glycogenesis

 

Ans: (b) Gluconeogenesis

 


Q14. BMI greater than 30 is considered is: [DSSSB PHN, 2015]

(a) Overweight

(b) Bulimia

(c) Obese

(d) Stout

 

Ans: (c) Obese

 


Q15. Which of the following vitamins is soluble in water? [RRB SSNE 2015]

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin K

(d) Vitamin D

 

Ans: (b) Vitamin C

 


Q16. Which nutrient is not found in eggs? [RRB SSNE 2015]

(a) carbohydrate and vitamin C

(b) Protein and calcium

(c) Fat and Vitamin D

(d) Protein and iron

 

Ans: (a) carbohydrate and vitamin C

 


Q17. Vitamin B1 is also known as:  [RRB SSNE 2015]

(a) Niacin

(b) Thiamine

(c) Riboflavin

(d) Pyridoxin

 

Ans: (b) Thiamine

 


Q18. In which organ does the maximum absorption of Iron take place? [RRB SSNE 2015]

(a) Stomach

(b) Small intestine

(c) Colon

(d) Liver

 

Ans: (b) Small intestine

 


Q19. Select the pair which has the same relationship as the pair Iodine: Goitre.  [RRB SSNE 2015]

(a) Mango: Anaemia

(b) Insulin: Diabetes

(c) Hormones: Cancer

(d) Fat: Obesity

 

Ans: (b) Insulin: Diabetes

 


Q20. Which of the following is significantly different between human and cow’s milk? [RRB SSNE 2015]

(a) Proteins and Fat

(b) Proteins and sugar

(c) Proteins and Lactose

(d) Minerals

 

Ans: (c) Proteins and Lactose

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *