nutrition definition

Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5  
Section-6   Section-7  Section-8  Section-9    Section-10 
 Section-11   Section-12  Section-13  Section-14   Section-15 

Q1. Deficiency of Essential Acids cause

(a) Dermatitis

(b) Growth retardation

(c) Reproductive failure

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q2. Rancidity of fat is due to

(a) Auto oxidation of hydrogenated unsaturated fatty acids

(b) Hydrogenation of unsaturated bond

(c) Growth of microorganisms

(d) None of the above

 

Ans: (a) Auto oxidation of hydrogenated unsaturated fatty acids

 


Q3. PUAs are mostly found in

(a) Vegetable oils

(b) Animal foods

(c) Butter

(d) Ghee

 

Ans: (a) Vegetable oils

 


Q4. Linoleic acid is found mostly in

(a) Sunflower oil

(b) Corn oil

(c) Sunflower oil

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q5. Cholesterol is required for

(a) Formation of bile

(b) Precursor for all steroid hormones

(c) Formation of vitamin D

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q6. The following essential amino acid (s) is/are deficient n pulses:

(a) Leucine

(b) Methionine

(c) Tryptophan

(d) Methionine and tryptophan

 

Ans: (b) Methionine

 


Q7. Protein of cereals and pulses are

(a) Complete

(b) Incomplete

(c) Partially complete

(d) None of the above

 

Ans: (b) Incomplete

 


Q8. The following digestive enzyme is present in gastric juice

(a) Pepsin

(b) Trypsin

(c) Chymotrypsin

(d) Peptidases

 

Ans: (a) Pepsin

 


Q9. The following is indicated in daily meals to supplement the protein of rice

(a) vegetables

(b) Deal

(c) Potatoes

(d) Ghee

 

Ans: (b) Deal

 


Q10. Amino acids of cereals are deficient in

(a) Lysine

(b) Methionine

(c) Cytosine

(d) Both a and b

 

Ans: (a) Lysine

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *